Създадоха робот, който се грижи за домашни любимци

  • 15 септември 2015 14:50

  • 1551
  • 0
Създадоха робот, който се грижи за домашни любимци
©

Канадски учени създадоха робот компаньон на домашни любимци. Той се грижи за кучета и котки, когато стопанинът им не е у дома, пише в. "Монитор", позовавайки се на сп. "Сианс е авнир".

Кучетата обикновено се въртят в кръг, следят за най-малкия шум зад входната врата, издават жални звуци минути и дори часове наред, когато господарят им не е вкъщи. За да може кучетата да не изпадат в депресия, учени разработиха робот, който се грижи за домашни любимци.

Той напомня циклоп - има глава с едно око, уста и две уши. Кръстен е Петбот, свързан е с интернет и е представен на сайта Indiegogo. През месец май следващата година ще бъде пуснат на пазара и ще струва 149 долара.

Окото е на върха на главата на Петбот. Става въпрос за камера, която позволява на стопанина във всеки миг от деня да вижда върху екранчето на смартфона си какво прави домашният му любимец. Роботът дава възможност да се поддържа истински контакт с кучето. Той може да го идентифицира с помощта на системата си за лицево разпознаване. Когато почувства, че животното е натъжено и не е достатъчно активно, Петбот го кара да се движи, като го повиква, ползвайки запис с гласа на стопанина му. При всяко подобно взаимодействие камерата прави селфи, което е изпратено до смартфона на стопанина, а кучето получава лакомство, "изхвърлено" от устата на робота. С помощта на тази система за възнаграждения стопаните имат дори възможност да продължат от разстояние дресирането на домашните си любимци. Дистрибуцията на лакомства все пак е контролирана, за да се избегне рискът от затлъстяване.

Петбот освен това умее да утешава котки, уверяват създателите му. Проблемът е в това, че според резултатите от неотдавнашно изследване котките понасят много добре отсъствието на стопаните си.

Последвайте канала на

Novini.bg
1551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини