Имаме нови аргументи, че на България може да се вярва, обяви Кунева

  • 14 септември 2015 15:34

  • 1485
  • 5
Имаме нови аргументи, че на България може да се вярва, обяви Кунева
© Булфото

Показваме за пореден път политическа воля с приемането на общностната политика и израза на солидарност. Имаме нови аргументи, че на България може да се вярва. Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 след днешното си участие в Съвета на ЕС по общи въпроси.

На заседанието сред обсъжданите теми са били кризата с мигрантите и управлението на Шенген. Вицепремиерът отбеляза, че нашата страна възприема необходимостта от общностен подход за справянето с мигрантския поток.

Нито една държава от ЕС не пропусна да отбележи, че солидарността няма алтернатива. Имаме яснота, че 28 различни начина на правене на политика за убежището няма да доведат до никъде. Имаме нужда от обща европейска политика, поясни Кунева, цитирана от БТА.

Шенген няма алтернатива, независимо от това, че някои страни направиха крачка към предприемането на кризисни мерки, за да могат да контролират границите си. Това нито една от страните не възприема като отстъпление от Шенген. Подчертах, че България има много елементи за изясняване по политиката на солидарност, сред които и настояването изнесените центрове за прием на мигранти да бъдат извън ЕС, а не извън Шенген, отбеляза вицепремиерът.

Това, което ние правим, е да подкрепим Шенген. Ако в този момент Европа даде силен сигнал и вместо да поставя под въпрос съществуването на Шенген, каже "разширяваме го с още две страни", това ще даде повече сигурност и ще изпрати много силен сигнал, че Шенген е трайна политика, заяви Кунева.

Тя добави, че България изпълнява всички свои задължения по Шенген. По нейните думи обвързванито на механизма на ЕК за сътрудничество и проверка с разширяването на Шенген не работи в полза на Европа.

Според Кунева, ако преговорите за влизането в Шенген на България (и Румъния) се отворят, може да бъде въведен малко по-дълъг преходен период, т.е. същинското приемане на нашата страна в зоната (с въздушните граници) да не стане от ноември или януари, а от март или април.

Стига да започнем преговори, ще намерим решение, което да доведе до повече сигурност за Европа и за повишено самочувствие на нашата страна, коментира вицепремиерът.

Последвайте канала на

1485 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.09.25 | 11:17

5
Аргументите са, че имаме мафиоти министри и клиширани лица, като Кунева, които гледат да си напълнят портфейла.
ей

2015.09.25 | 11:16

4
СИГА ЛЪГА МА КРИВОУСТ ПАРЦЕЛ
АНОНИМЕН

2015.09.25 | 11:16

3
ТАЯ АКО СЕ ИЗПИКАЕ СИГОРНО НА БОКО МАГИСТРАЛИТЕ ЩЕ СЕ РАЗТОПЯТ КАТО ЛАНШЕН СНЯГ

2015.09.25 | 11:16

2
Тая пачавра, ще лежи в затвора за предателство срещу Родината,рано или късно,колелото на живота се върти !
ПАЛЕСТИНА

2015.09.25 | 11:16

1
Май никой не ти вярва на теб ПАЧАВРО ДОЛНА ГАДНА народен съд ще те настигне обесена надолу с главата ще висиш. САМО АТАКА смърт за такива като тая.

Добави коментар

Водещи новини