Животът в манастира привлича все повече българи

  • 12 септември 2015 08:35

  • 2863
  • 3
Животът в манастира привлича все повече българи
© Булфото

Животът в манастира привлича все повече българи. За последните две години послушниците са се увеличили двойно, разкриха висши духовници, цитирани от "Телеграф".

Ако доскоро в големите манастири е имало по 2-3-ма кандидати за монаси, сега вече са по 7-8. Не всички от тях обаче стигат до подстригване.На година към Българската православна църква се присъединяват по 10 нови монаси. В момента общият им брой е 250, а монахините са около 120.

Троянският манастир например вече може да се похвали с трима нови монаси.

Това се случва, след като преди две години там се разрази лют скандал с брат гей. След него беше изгонен един монах, а двама преместени в други епархии.

След като повече от година Троянската обител си има нов игумен, интересът към манастира се завръща За избора на повече млади българи да предпочетат строгия манастирски живот ни разказва именно игуменът му епископ Сионий.

По думите му при него в момента има 7 послушници, които вероятно някой ден ще бъдат монаси. Интерес към монашеския живот има не само в големите обители, каквито са Троянската, Рилската и Бачковската, но и в малките полузабравени манастири.

Така например запустял църковен комплекс в Годеч, който се води девическа обител, въпреки че там отдавна няма монахини, е привлякъл от няколко години млад послушник. Духовници смятат, че някой ден тази обител може и да стане мъжки манастир.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2863 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2015.09.13 | 00:43

3
Как няма да се ходи в манастир,погледнете ходовете на ДПС - след време ще окупират България (просто ще стане 16 област на Турция-дори и САЩ го искат ). Защо тази партия не я направят като ПКК в Турция извън закона.
ДРАГАНОВ

2015.09.13 | 00:43

2
БОЙКО И ЛИЛЯНЧЕТО ДА СТРОЯТ ПОВЕЧЕ МАНАСТИРИ ,ЧЕ КАКТО НИ "УПРАВЛЯВАТ",СКОРО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ ИСКАТ ДА СА В МАНАСТИР-ТАКИВА УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ НИ ПРЕДЛАГАТ ВЕЧЕ ОСЕМ ГОДИНИ !

2015.09.12 | 22:47

1
В манастир се яде, пие и не се работи. Паразити колкото щеш. Как няма да има наплив?

Добави коментар

Водещи новини