ДАНС: Няма данни за участие на българи в ислямистки групировки в Сирия и Ирак

  • 11 септември 2015 15:48

  • 1465
  • 4
ДАНС: Няма данни за участие на българи в ислямистки групировки в Сирия и Ирак
© Булфото

Според ДАНС в момента няма потвърдени данни за ангажираност на български граждани в ислямистки групировки в Сирия и Ирак в Близкия изток. Това обяви ръководителят на службата Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”,. В момента компетентните органи у нас подготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма.

Георгиев съобщи, че службите правят предварително проучване и скрийниг на влизащите от бежанския поток у нас, като засега няма рискове за страната ни.

Риск обаче остава потокът на хора от Балканите към Близкия изток, отиващи да воюват на страната на радикалните ислямистки групировки: "Чуждестранните бойци, заминаващи от страни на Европейския съюз и Балканите към Близкия изток и завръщащи се обратно, се превръщат в проблеми от първостепенно значение в страните от региона и Западна Европа. Предвид реалната възможност за подготовка и осъществяване на терористични актове, те могат да бъдат въвлечени в изграждане на терористични бази и да влияят за радикализиране върху местните мюсюлмански общности. Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани на страната на терористични групировки в Сирия и Ирак", заяви Георгиев.

Според Георгиев обаче такава възможност не следва да бъде изключвана и занапред.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1465 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
xaxaa

2015.09.11 | 17:45

4
suob6tixa ze pedala boiko e tam
манс

2015.09.11 | 17:44

3
Е как да няма герберите са навсякъде

2015.09.11 | 17:44

2
а за цигани има ли ? потвърдени данни
Голяма

2015.09.11 | 16:44

1
Голяма цензура в тоя сайт

Добави коментар

Водещи новини