Циганите в Гърмен поискаха оставката на кмета (снимки)

  • 11 септември 2015 14:47

  • 2295
  • 0
Циганите в Гърмен поискаха оставката на кмета (снимки)
© Булфото

На мирен протест над 300 цигани от квартал "Кремиковци" в село Гърмен поискаха оставката на кмета Минка Капитанова, съобщи БТА.

Сред протестиращите имаше и такива, които бяха определени да се грижат за реда, за да не се стигне до провокации. За кратко ромите блокираха пътя за селата Ковачевица и Лещен, а след това се преместиха отново на кръстовището към ромската махала.

Сред протестиращите имаше и много деца.

Жителите на циганската махала обвиниха общинския кмет в умишлено задълбочаване на проблемите им и забавяне на процедурите за узаконяване на имотите им.

Жандармерия и полиция спряха протестиращите на около сто метра след входа на квартала в посока общинския център. Циганите се заканиха, че утре ще организират много по-мащабен протест, за който очакват сериозна подкрепа и от други райони.

Представители на протестиращите от сдружение "За Гърмен" споделиха, че всеки има право на протест, но отказаха на поканата на протестиращите роми да застанат заедно, тъй като защитавали "закона, а ромите, които са построили незаконно къщите си, го нарушават".

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова отказа коментар, но беше категорична, че законът ще се спазва.

От общо 135 постройки в квартал "Кремиковци", 124 бяха обявени от ДНСК за незаконни. Въпреки че трябваше да бъдат осигурени места за временно настаняване на уязвимите семейства, до момента решение на проблема няма. Само две къщи бяха предоставени безвъзмездно от частни лица.

 

Последвайте канала на

2295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини