Светофарът ни снима на червено след месец

  • 11 септември 2015 06:06

  • 2790
  • 2
Светофарът ни снима на червено след месец
©

Умни светофари, които в момента се монтират по столичните булеварди, не само ще контролират движението, но от следващия месец ще снимат и ако минаваме на червен сигнал през кръстовището. Камерите ще могат да следят за всякакъв тип нарушения, а Пътна полиция ще има постоянен достъп до записите и снимките от тях, обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, цитиран от Монитор.

Той показа вчера как действа новият Център за управление на трафика на кмета Йорданка Фандъкова. Още следващия месец служители на КАТ ще проведат обучение на новата система на столицата, а веднага след това ще започнат да дебнат и нарушителите.

В момента се разработва центърът и интелигентните системи за управление на 160 кръстовища. Вече над 40 са включени в нея и се наблюдават. До края на 2016 г. трябва да бъде завършена и да се наблюдава целият град. Основната идея е даване на предимство на градския транспорт както и на колите на пожарната, полицията, спешна помощ, каза Фандъкова. Освен това “спешни” коридори ще се пускат и при мачове и концерти, за да не се образуват километрични опашки.

Всяко едно кръстовище се следи непрекъснато, камерите се въртят на 360 градуса и при инцидент ще има обратна връзка и ще може да се вземат мерки. При кризисни ситуации може да се създаде организация за това големи групи хора да бъдат изведени. В реално време ще виждаме и къде закъснява градският транспорт, като при необходимост ще се въведат промени, каза инж. Димитър Петров от Центъра за управление на трафика. Освен това там вече ще се следят и снегорините.

Умни светофари ще ни позволят да минаваме и три пъти по-бързо през кръстовища. Системите вече са намалили висенето на Семинарията наполовина, а колите минават три пъти по-бързо при “Александър Малинов”. С реализацията на проекта ще се спестят и 1 млн. лв. годишно от въглеродни емисии заради по-малкия престой в задръствания, каза Христов. Освен това ще намалее с 9% консумацията на гориво за автомобилите.

На телефон 0700 10 251 граждани могат да подават сигнали, свързани със светофарната уредба в столицата.

Инвестициите за модерната система за управление на трафика ще се реализират със заем от Европейската инвестиционна банка. Освен системата с 80 млн. лв. общината ще закупи допълнително 110 единични дизелови автобуса и 5 нови трамвая.

Последвайте канала на

2790 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2015.09.14 | 22:56

2
Първо телефона който са оставили не го вдигат, и второ тия умни светофари където уж се минавало три пъти по бързо са пълна лъжа. На бул. Константин Величков правят страшно задръстване, а преди да ги сложат се минаваше много по бързо. Открадоха пак парите и заблуждават хората.

2015.09.11 | 10:05

1
да бе да

Добави коментар

Водещи новини