Закриват изнесеното обучение на медицинските сестри в Смолян, те плашат с протести

  • 09 септември 2015 16:32

  • 3017
  • 0
Закриват изнесеното обучение на медицинските сестри в Смолян, те плашат с протести
©

Само година след като бе разкрито изнесено обучение по специалност „Медицинска сестра“ на Медицински университет-София, Факултет по обществено здраве в Смолян, го закриват. Затова алармираха обучаващите се, които потърсиха съдействие от местната и държавна власт.

Бъдещите медици плашат с протести, ако се наложи да продължат обучението си в София. „Готови сме да направим палатков лагер, както и да започнем щафетна гладна стачка, ако наистина ни закрият изнесеното обучение“, категорични са студентите . „Преди два дни ми позвъниха от Медицински университет-София и ми казаха да предам на колегите си, че изнесеното обучение в Смолян се прекъсва. Като основна причина е липсата на средства“, заяви ръководителят на групата Антония Каева, цитирана от БТА.

Студентите поискаха помощ и подкрепа от областния управител, като бяха поканени на среща със зам.-областният управител Зарко Маринов.

„Редно е да си довършите образованието, така както сте го започнали“, категоричен бе Зарко Маринов.

„Никой от университета не излезе с официално становище и да каже какво се случва, никой не каза, закрива се и трябва да дойдете в София. Вижте ни, средната възраст ни е от 30-35 години, всички сме семейни, с деца. Как в средата на септември да вземем семействата си и да заминем за София?“, попита една от студентките.

„Ние сме избрали да учим професия от която има крещяща нужда – има сериозен глад за медицински сестри в болниците, и в детските градини, и в социалните домове. Искаме да се дипломираме тук, да работим и да живеем в Смолян. Нека Смолян не се превръща в пустиня“, призова тя.

Според зам.-областния управител проблемът бил финансов и ставало въпрос за дофинасиране в порядъка на 20-25 хил.лв. „Ще търсим решения по въпроса“, категоричен бе Маринов. Преди дни студентите са потърсили съдействие и от кмета на Смолян Николай Мелемов и народния представител д-р Даниела Дариткова, но според техните думи, не са получили желаната подкрепа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини