Приеха Закона за лечебните заведения, но отхвърлиха идеята за приватизация на болниците (видео)

  • 09 септември 2015 15:43

  • 3881
  • 4
Приеха Закона за лечебните заведения, но отхвърлиха идеята за приватизация на болниците (видео)
© Булфото

Депутатите пиеха на второ четене Закона за лечебните заведения. Това е вторият основен документ в реформата на здравното министерство след поправките в Закона за здравето. Министър Петър Москов благодари на депутатите и заяви, че днешното гласуване показва, че управляващата коалиция е стабилна, предаде репортер на Новини.

"Мнозинство съществува, то гласува днес точно така, както гласува за правителството преди осем месеца", каза министърът на здравеопазването Петър Москов. Дебатите по текстовете продължиха през целия пленарен ден и наложиха дори удължаването на работното време. Министърът благодари в пленарната зала и на опозицията за забележките.

С допълненията парламентът даде зелена светлина на болниците да търсят обединение, връзки помежду си, за по-добро лечение на пациентите и в същото време да се пести от обема от неприсъщи медицински разходи. Така, обясни Москов, ще може по-голяма част от парите да остават за реално лечение и за възнаграждение на медицинския персонал. Друга заслуга на промените според него е в определянето на ясен механизъм, по който министерството чрез законовите разпоредби ще спре роенето на различни болнични структури без това да накърни здравния статус на хората. Предвижда се НЗОК да изисква гаранции от болниците само за определени заболявания от основния пакет, а и че разполагат със съответната кадрова, апаратурна и инфраструктурна обезпеченост.

Малко по-рано те одобриха и създаването на Националната здравна карта с окончателно гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения. По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

Народните представители оставиха изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера, като по предложение на ГЕРБ отпадна условието за специалност по медицинска информатика, заедно с тази по здравен мениджмънт.

Депутатите одобриха и формирането на комплексни мултидисциплинарни центрове на деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести. Така в болниците за активно лечение с помощта на структурните им звена ще се обслужват такива пациенти на едно място. Целта е пациентите да не се разкарват по различни специалисти в различни лечебни заведения, а да знаят къде да се обърнат за пълно съдействие по различните си проблеми.

Депутатите отхвърлиха идеята за приватизация на болниците. Предложението бе едно от ключовите в здравната реформа „Москов”, но не беше подкрепено в залата. Припомняме, че дори премиерът Бойко Борисов се обяви против приватизацията на лечебни заведения.

С проекта се предлагаше отпадането на заведенията от Списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които не са обявени за приватизация. В предложението влизаше още паричните постъпления от приватизацията на държавното участие в капитала на лечебните заведения да постъпват в централния бюджет и да се разпределят изцяло за политики в областта на здравеопазването в съответствие със Закона за държавния бюджет за същата година. Паричните постъпления от приватизацията на общинското участие в капитала на лечебни заведения трябваше да постъпват в общинските бюджети и да се разпределят изцяло за дейности в областта на здравеопазването съгласно закона за държавния бюджет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3881 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.09.10 | 15:24

4
закон за здравето ? или модел за присвояване на чужди вноски ?
Има карма

2015.09.10 | 10:51

3
Не се прие закона за преватизация защото този капут където се е упулил на снимката няма как да обира здравната каса благодарение на частните клиники.

2015.09.10 | 10:51

2
Какво здраве ,какви 5 лв ., от тук нататък ще се мре и няма да има кой да помогне !Това е обърнато на пазар ,в които ако имаш пари ,ще ти хвърлят по едно око,ако нямаш ,по добре иди и си запази място в гробищата !
Стефанов

2015.09.10 | 08:53

1
Писна ни от проби и грешки!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини