Само с един първокласник започва новата учебна година в Помощното училище в Мъглиж

  • 09 септември 2015 10:35

  • 2303
  • 0
Само с един първокласник започва новата учебна година в Помощното училище в Мъглиж
© Булфото (архив)

Само един първокласник ще има тази година в помощното училище за глухонеми деца "Д-р Петър Берон" в град Мъглиж. Това е 7-годишният Емил от казанлъшкия квартал "Кармен", съобщи директорката на училището Димитрина Станчева, цитирана от БТА. Училището, което е със статут на интернат ще започне новата учебна година с 38 ученика от първи до осми клас и без дефицит на преподаватели и възпитатели.

Заради спецификата на учениците и техните специални нужди, класовете са максимум от по 8 ученика, като с всички тях се водят и индивидуални обучения и терапии. Настанените ученици в училището-интернат са с множество увреждания, част от тях са или сираци или от семейства с ниски доходи, или изоставени. Тази година 8 ще са и новите ученици в различни класове, които ще пътуват от двата Центъра за настаняване от семеен тип, изградени по различни проекти в Казанлък, с помощта на общината. За тях управата на помощното училище е осигурила безплатен еждневен транспорт.

Седем хиляди лева годишно дава държавата за издръжката на един ученик от подобно специализирано училище. "Средствата не са достатъчни, но въпреки това проблеми с храната нямаме, тъй като на нуждите на учениците ни винаги се отзовават добри хора и фирми, които помагат", каза още Димитрина Станчева. Помощното училище за глухонеми деца в град Мъглиж е създадено през 1958 година и до момента не е затваряло врати

Последвайте канала на

2303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини