Режат пет от заплатите накуп при пенсия на полицаи и военни

  • 01 ноември 2011 20:07

  • 1889
  • 4
Режат пет от заплатите накуп при пенсия на полицаи и военни
©

Полицаи, военни, агенти от ДАНС, охрана на затворите да получават накуп 15 вместо сегашните 20 заплати при пенсионирането си от догодина. Това ще обсъжда на извънредно заседание Министерският съвет утре, съобщи “24 часа”.

Вече били подготвени промени в Кодекса на труда, Закона за държавното обществено осигуряване и в специалните закони и наредби.

В момента военни, полицаи и агенти от ДАНС и други получават до 20 заплати от сумата по трудовия си договор непосредствено преди пенсионирането си или при напускане на системата.

От юни т.г. уволняващите се военнослужещи вземат 20 заплати в рамките на 1 месец. Дотогава според наредба на Министерството на отбраната първо се даваха само 4 заплати, а останалата част от обезщетението се пускаше до 6 месеца.

Дължимата сума се пресмята върху 100% от заплатата, получавана от служителя преди напускането му.

Втората промяна, която ще обсъжда кабинетът, щяла допълнително да свие парите за военните. От догодина на хората от МВР, полицията, ДАНС и други служби при пенсиониране ще се изплаща обезщетение в размер на 75% от заплатата, която са вземали, докато са били на работа.

"Идеята на финансовото министерство е да се търсят всякакви смислени начини за освобождаване на допълнителен финансов ресурс, с който, особено по време на криза, да се помогне на социално уязвимите групи от населението. Националната сигурност минава през социалната сигурност и по-доброто образование." Така високопоставени източници от министерството вчера дадоха да се разбере, че подкрепят мярката за орязване на обезщетенията на военни и полицаи, която бе лансирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Пред “24 часа” източници от Министерството на финансите споделиха още, че ако предложението за орязване на тези обезщетения се приеме, с освободеният финансов ресурс догодина може да се мисли за увеличение на всички пенсии, а не само тези до 200 лв., както и на майчинските.

Предстоящите промени нямало да засегнат категории хора, които полагат тежък труд като например пожарникари, миньори и др.

Същите източници твърдят, че предстои старт на преговори и по друга радикална промяна.

Тя ще “оттегли” държавата от ангажимента й да поема осигурителните вноски на всички държавни служители. Източниците ни обаче не се ангажират със срокове кога ще стане това.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1889 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
наблюдател

2011.12.08 | 20:00

1
и това им е много на тези безполезни тюфлеци!освен да се подпират, да си нахлупват до ушите смачканите такета и да се правят на мъже пред някоя квартална фризьорка , за друго не стават!
реалист

2011.12.08 | 20:12

4
Абе шушумиго ти верно си набл'у'дател-по цял ден си ходиш насам -натам и се чудиш какво да правиш, май и ти си напипал дебела пенсийка и си разхождаш ташаците по цял ден....а ?
bvlgar

2011.12.08 | 20:09

3
"Изгнанници клети , нищожна отломка, от винаги храбър народ мъченик...." към това ни подтиква сегашното правителство. КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ДА ВЗЕМАТЕ РЕШЕНИЯ КАСАЕЩИ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА , МНОГО ГОДИНИ СЛЕД ВАС? ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СТЕ ИЗБРАНИ КАТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ? С ВАШИТЕ МИЛИОН С ТРИСТА ХИЛЯДИ И ТО С ПОДПРАВЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ,КОЙ ВИ ДАВА ПРАВОТО ДА ОБРИЧАТЕ НА ГЕНОЦИД ОСТАНАЛИТЕ ПЕТ МИЛИОНА БЪЛГАРИ? ПОМНЕТЕ САМО ЕДНО ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ ХРАНИ СВОЯТА АРМИЯ, МНОГО СКОРО ЗАПОЧВА ДА ХРАНИ ЧУЖДА! ТОВА Е ДОКАЗАН ФАКТ ГОСПОДА ПЛЪХОВЕ, НЕ ЖЕЛАЯ ДА УПОТЕБЯВАМ ПО НЕЦЕНЗУРНИ ДУМИ!
потърпевш

2011.12.08 | 20:00

2
Браво! Ето как безболезнено ще си направите съкращенията - много умно. Ама нали това не засяга вашите пари, Вие предварително сте си ги взели! Хвала вам управници пенсионери!

Добави коментар

Водещи новини