Хиляди на протест в Египет срещу арест на блогър

  • 01 ноември 2011 07:32

  • 861
  • 0
Хиляди на протест в Египет срещу арест на блогър
©

Хиляди египтяни участваха в протест на площад Тахрир в Кайро - епицентърът на революцията, свалила от власт президента Хосни Мубарак, съобщава Ройтерс.

Протестът беше срещу арестуването в неделя на виден египетски активист и блогър, както и срещу бавното темпо, с което новите военни управници на Египет извършват обещаните демократични реформи. Активистът и блогър Аля Абд ел Фатах беше задържан по обвинения, че е един от инициаторите на протест в Кайро на копти 9 на октомври, прераснал в кървав сблъсък с армията и полицията. Тогава загинаха 25 души.

Аля беше арестуван от военни, пред които отказва да дава показания, защото твърди, че те нямат право да го разпитват и че може да го съди само цивилен съд. Военните твърдят, че разполагат с видеозаписи, на които се вижда, че по време на размириците на 9 октомври Аля е взел насила оръжията на полицейски служители. Познати на Аля се съмняват в достоверността на записите. Те твърдят, че на 9 октомври армията и полицията са използвали прекомерна сила срещу протестиращите.

Записи показват, че тогава военните са стреляли по демонстрантите и са ги разпръсквали с бронирана военна техника. Военните отричат твърденията и казват, че чужди елементи са довели до ескалация на напрежението на 9 октомври. В протеста на площад Тахрир тази нощ участваше и бременната съпруга на блогъра Аля, която е на път за роди първото им дете.

Аля беше арестуван през 2006 г. от силите за сигурност на Хосни Мубарак и тогава задържането му породи невиждана кампания в интернет за освобождаването му. Арестът тогава беше извършен, защото тридесетгодишният блогър създаде първия блог в Египет и организира опозиция срещу Мубарак, с което си навлече гнева на тогавашния режим.

След свалянето на Мубарак, Аля започна да критикува новите военни управници на Египет. Тази нощ критиките му бяха подети от участниците в демонстрацията в Кайро. Те твърдях, че Аля е задържан, защото плаши новите власти с критиките си и с репутацията си.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
861 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини