Оставиха болни от астма без животоспасяващ лек

  • 27 август 2015 06:24

  • 2122
  • 0
Оставиха болни от астма без животоспасяващ лек
© Getty Images

Безплатни лекарства изчезнаха от аптеките, продават ги в чужбина. Това съобщи за „Монитор” Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”. И двата медикамента са животоспасяващи, без тях не само се рискува здравето на пациентите, но те могат и да умрат, посочи тя.

Трета седмица в аптеките липсва кортикостероид за впръскване за страдащите от тежка форма на астма. Медикаментът се поема на 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и се изписва най-вече на деца, бременни и кърмачки, които не могат да приемат други препарати, за да не премине субстанцията в плода или бебето чрез кърмата.

31-годишната Мария И. от София е една от десетките майки – астматични, които все още кърмят и са без медикамента. Ако до дни той не й бъде доставен, тя трябва да мине на кортизон, който е особено опасен за кърмачето.

Въпросният медикамент е доставен от фирмата – производителка на дистрибуторските складове, обясни Пенка Георгиева от пациентската организация. Единната електронна система на аптеките обаче, показва, че въпросното лекарство го няма в нито един от тях. Няма съмнение, то се изнася за други страни, тъй като лекарствените продукти у нас са с едни от най-ниските цени в Европа, допълни тя.

Пак заради липса от складовете стотици пациенти след прекаран инсулт и инфаркт не могат да се снабдят с медикамент за разреждане на кръвта. За тях той е животоспасяващ, тъй като без него се образуват лесно смъртоносни тромби.

Проверка на пациентската организация е показала, че въпросният медикамент е доставян редовно от фирмата производителка.

Ще започнем проверки в складовете на дистрибуторите, тъй като НЗОК е перфектна в плащанията към тях, увериха от здравноосигурителната институция.

За да не останат болните без лечение, докато се осигури медикаментът, ще потърсим възможност за замяната с аналози и ще уведомим лекарите да изписват тях, казаха още от касата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2122 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини