Израел: Решението на ЮНЕСКО за Палестина вреди на шансовете за мирни преговори

  • 31 октомври 2011 16:53

  • 880
  • 0
Израел: Решението на ЮНЕСКО за Палестина вреди на шансовете за мирни преговори
©

Гласуването в ЮНЕСКО, което дава пълноправно членство на палестинците в организацията, ще навреди на перспективите за
възобновяване на близкоизточните мирни преговори, заяви израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Това е едностранна палестинска маневра, която няма да донесе реална промяна, а ще отдалечи още повече възможността за постигане на мирно споразумение". Решението няма да превърне палестинската автономна власт в истинска държава, а само създава ненужни пречки по пътя към подновяване на преговорите, се казва в изявление на министерството. Израел благодари на страните, проявили чувство за отговорност и гласували против, но изрази разочарование, че Европейският съюз, който работи за подновяване на преките
преговори, не е съумял да постигна единна позиция за предотвратяване на това решение, посочва ДПА.

Страни като Франция, които подкрепиха приемането на Палестина в ЮНЕСКО, ще установят, че влиянието им върху Израел отслабва, заяви израелският посланик в организацията на ООН за образование, наука и култура Нимрод Баркан. Това със сигурност ще отслаби способността им да влияят върху позицията на Израел, най-вече по отношение на мирния процес, добави той.
ЮНЕСКО не е нито подходящото място, нито в подходящото време. Всичко трябва да се случи в Ню Йорк, каза в петък говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро, смятайки, че приемането в ЮНЕСКО не може да предшества приключването на процедурата по молбата за членство в ООН на палестинците от 23 септември.

Париж защити изненадващия си вот. Говорителят на френското външно министерство заяви, че днес въпросът е бил да се изясни дали международната общност отговаря с "да" или с "не" на молбата за членство на Палестина в ЮНЕСКО и Франция е имала право да изрази позицията.

Последвайте канала на

БТА
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини