Серен диоксид над нормата е измерен в Гълъбово

  • 21 август 2015 13:59

  • 1410
  • 2
Серен диоксид над нормата е измерен в Гълъбово
©

Ново превишение на серен диоксид във въздуха на Гълъбово е измерено на 20 август, сочат данните от ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, публикувани днес. Регистрираните стойности са 1,22 пъти над средночасовата норма. Превишението на средночасовата норма за серен диоксид в Гълъбово е 12-то за последния месец /21 юли-20 август/, като стойностите за този период са между 1,21 и 4,71 пъти над нормата.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Стара Загора информират, че причината е "наслагване на емисии от ТЕЦ в комплекса "Марица изток". Най-голямо превишение на средночасовата норма на серен диоксид за едномесечния период е отчетена на 19 август в Гълъбово.

Според данните от ежедневния бюлетин на ИАОС превишението на средночасовата норма за серен диоксид в Гълъбово тогава е 4,71 пъти, а на средноденонощната норма - 1,72 пъти. От ИАОС цитират РИОСВ-Стара Загора, според която причината е в наслагване на емисии от енергийния комплекс "Марица изток".

В отговор на запитване на БТА кой е конкретният източник на замърсяването от топлоцентралите в комплекса "Марица изток", от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ посочиха, че "причината за регистрираните превишения в град Гълъбово на 19 август 2015 г. е динамиката в атмосферата, изразяваща се във висока скорост на вятъра и посока от североизток".

От МОСВ допълниха, че и четирите топлоелектрически централи в Енергиен комплекс "Марица изток" - "КонтурГлобал Марица изток 3", "Ей И Ес Гълъбово Марица изток 1", "Марица изток 2" и "Брикел", работят с над 95 процента от инсталираните си мощности, което води до наслагване на емисии от четирите ТЕЦ.

Във вчерашния ден е измерено и наднормено съдържание на озон във въздуха на Димитровград, при измервателна станция "Раковски" - 1,02 пъти над нормата, сочат още данните от ежедневния бюлетин на ИАОС.

Според специалистите от РИОСВ-Хасково причините са повишена слънчева активност и високи температури. Наднормено съдържание на фини прахови частици във въздуха вчера е измерено в столичния квартал "Дружба" - 1,21 пъти над средноденонощната норма.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1410 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Още един любител

2015.08.21 | 17:47

2
Над района на Гълъбово и ТЕЦ-овете си има постоянно висящ смог.Вижда се ако летиш със самолет към Истанбул.Който иска да го види на страницата на ЦРУ за България.
Любител

2015.08.21 | 14:31

1
Това не може да бъде.Питайте нашите форумци, които с пяна на уста ни обясняваха, че за огазяването е виновен полигона в Змеево..Аз също, безуспешно се опитвах да докажа на моята роднина, че във взривните вещества няма сяра и няма откъде да дойде серен двуокис.

Добави коментар

Водещи новини