Великобритания отваря този уикенд посолството си в Иран

  • 20 август 2015 18:44

  • 1146
  • 2
Великобритания отваря този уикенд посолството си в Иран
© gettyimages

Великобритания ще отвори този уикенд посолството си в Иран, което не функционира от 2011 г., когато демонстранти нахлуха вътре и изгориха британското знаме, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Този ход е признак за затопляне на отношенията между двете страни, откакто Иран сключи споразумение за ядрената си програма със САЩ, Китай, Русия, Германия, Франция и Великобритания. Външният министър Филип Хамънд ще пътува за Иран този уикенд за официално откриване на посолството в неделя, съобщи за Ройтерс британски дипломатически източник. Той ще бъде придружаван от малка група бизнесмени, в това число представители на петролния гигант "Роял Дъч шел".

След като повече от десетилетие представяше ислямската република като зла сила, опитваща се да всява безредици в Близкия изток, Великобритания сега опитва да подобри връзките си с Иран, чиито резерви на природен газ са по-големи дори от руските, отбелязва агенцията. Британският министър ще се срещне с иранския президент Хасан Рохани, с Али Акбар Велаяти, старши съветник на иранския върховен лидер аятолах Хаменей, и с външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Ръководената от Хамънд бизнес делегация ще се срещне с иранските министри на промишлеността и търговията, на петрола и на транспорта.  До назначаването на нов посланик, мисията ще бъде ръководена от Аджай Шарма, който досега бе непостоянно пребиваващ на територията на Иран британски шарже д'афер.

Ирански демонстранти щурмуваха британския дипломатически комплекс в Техеран през ноември 2011 г., изпочупиха прозорци, подпалиха автомобил и знамето на Великобритания в знак на протест срещу санкциите, наложени от Лондон.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1146 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.22 | 17:06

2
англичаните клекнаха
мекере

2015.08.21 | 07:39

1
На драскачите е противен Бългатския-така е заседнал в газа този уй и им харесва да го дъвчат.

Добави коментар

Водещи новини