Пхенян настоя Сеул да спре съвместните военните маневри със САЩ

  • 18 август 2015 11:11

  • 1946
  • 2
Пхенян настоя Сеул да спре съвместните военните маневри със САЩ
© gettyimages (архив)

Пхенян настоя Сеул да преустанови започналите вчера съвместно със САЩ военни маневри, на които се тренират общи действия в отговор на евентуално нападение от Северна Корея.

Това се казва в коментар, поместен днес във в. "Нодон синмун", предаде БТА, цитирайки ТАСС. "Ако бъдат спрени общите маневри, това ще осигури условия за помиряване на двете Кореи, също и за среща на семействата, разделени от войната през 1950-1953 г.", се изтъква в публикацията. В маневрите участват около 50 000 военни от Южна Корея и 3000 от САЩ, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от AFP. Според ТАСС, участниците в общите военни учения са 80 000.

По-рано президентката на Южна Корея Пак Гън-хе съобщи, че е предложила на Пхенян да се организира поредна среща на разделените семейства и е изпратила списък с потенциалните участници в нея - близо 60 хил. души. Северът още не е изпратил официален отговор.

След историческата междукорейска среща на върха през 2000 г. Пхенян и Сеул неведнъж уреждаха срещи между роднини, които не са се виждали над половин век. Последната се състоя през октомври 2010 г. Обичайно стремежът бе те да съвпаднат с есенния празник Чхусок, напомня ТАСС, като го сравнява с Деня на благодарността в САЩ.

Жителите на Северна и на Южна Корея нямат възможност да си гостуват взаимно, да си пишат писма, да разговарят по телефона или да общуват чрез интернет, напомня агенцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
САМО ПЕДАЛИ КАТО воленуглу НЕ БЯХА ВЪВ КАЗАРМА

2015.08.22 | 15:05

2
ЗАЩО ВЕ МАМКА ТИ ЯЛОВ БОКЛУК СТРАХЛИВ ?????????????????????????????????????????????????

2015.08.22 | 15:05

1
Изперкалия Канибал трепери за кожата си !! Хахото да заминава да го успокоява с еротичен масаж !!

Добави коментар

Водещи новини