Отбелязваме "Денят на спасението" (видео+снимки)

  • 14 август 2015 12:33

  • 1824
  • 2
Отбелязваме "Денят на спасението" (видео+снимки)
© ВМА

Днес при Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, разположен в градинката пред Военномедицинска академия, за 11-а поредна година бе отбелязан „Денят на спасението”. На събитието присъстваха заместник-министрите на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков, както и шефът на ВМА ген. проф. Николай Петров, предаде репортер на Novini.bg.

Официалните лица поднесоха цветя и венци пред паметника под звуците на националния химн. В обръщението си към гостите д-р Шарков обяви, че в този ден трябва да си спомним за героизма на д-р Стефан Черкезов. Зам.-министърът припомни и предсмъртните думи на д-р Черкезов към съпругата му: "Баща ми не си е похарчил напразно парите! Аз станах лекар!".

Със свое решение Министерски съвет на Република България официално обяви датата 15 август за ден за оказване почит към нашите  сънародници - лекари, медицински сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите.

"Денят на Спасението" е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

Отбелязва се с 1-минутно мълчание в памет на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но в резултат на тежки изгаряния загубва собствения си живот. Д-р Тотко Найденов е намерил десетки други лекари, които са починали по време на работа, след извършване на тежки среднощни операции, след заразяване от болестите на своите пациенти или при катастрофи с линейки на път към тях.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1824 2

Коментари 2

Добави коментар
никой

2015.08.15 | 00:47

2
поклон пред всички тези Хора
никой

2015.08.14 | 13:08

1
поклон пред всички тези Хоратой

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини