Не щадете мозъка, учете езици и пътувайте!

  • 13 август 2015 07:40

  • 3897
  • 0
Не щадете мозъка, учете езици и пътувайте!
©

Не щадете мозъка, учете езици, пътувайте, избирайте нови дестинации. С две думи - разчупете рутината. Това е кратката рецепта на проф. Лъчезар Трайков, с която можем да поддържаме ума си в добра форма по-дълго време. Най-важен за интелигентоността на човек е челният дял на мозъка. Учените обаче и до ден днешен знаят много малко за него, каза проф. Лъчезар Трайков за Стандарт.

Самият факт, че до средата на миналия век за лечение на някои психични заболявания се ползваше лоботомията е показателен, тъй като тя се базираше точно на незнанието, че челният дял е най-важен за интелигентността, а не само за емоциите, казва проф. Трайков. Тази част на мозъка отговаря за осъзнаването на света, за мечтаенето, стимулира креативността, свързана е дори с любовта.

Мозъкът е междинното звено между действителността и нашето тяло. То не може да възприемаме околния свят без него, тъй като този орган превежда възприятията на рецепторите и разработва плановете за нашето въздействие върху околната среда, да оцеляваме, обяснява проф. Трайков. Тази дейност е разделена на две основни части. Задният дял на мозъка първо възприема зрителна, слухова, сетивна информация отвън и й прави груба обработка. След това подава данните на челния дял, който прави фината обработка, вади изводи и взема решения.

Той е шеф-диригентът, това, което идва от окото до мозъка в началото е съвсем различно от крайния резултат на обработката под формата на разпознаването на конкретен образ - например на ябълка, обяснява специалистът. Затова, ако човек има смущения в зрителните възприятия, е възможно те да се дължат на проблеми в мозъка, а не на окото. В тези случаи заедно невролози и офталмолози решават къде е станала грешката с обработването на информацията.

Въпреки че мозъкът крие още много тайни, лекарите знаят все повече от това, което е полезно за него. Най-важно е да не го щадим, той е единственият орган, който не се износва от употреба, а колкото повече работи, толкова по-добре "се чувства", категоричен е проф. Трайков. Дори се счита, че процесите на регенерация са свързани с честотата на употребата му. Умният мозък не зависи от размера, а от разклоненията и връзките между невроните му.

Тези разклонения не са трайна величина и се стимулират от умствената дейност, обяснява проф. Трайков. Според него четенето е нещо, което действа много добре на мозъка. Даже жълт вестник да четеш е по-добре от гледането на евтин сериал по телевизията, казва специалистът. Четенето е толкова полезно, защото стимулира представността, четейки нещо, веднага неволно си го представяш.

Много полезно е ученето на нов език, рисуването, но не и компютърните игри. От ежедневните ни професионални контакти знаем, че най-ценен е този човек, чийто мозък при поставени условия може да вземе най-бързо правилни решения, казва проф. Трайков. На практика правилното прогнозиране е едно от най-върховните умения на мозъка. Полезен за мозъка може да бъде дори смяната на телефон, защото е свързана с разучаването на нов софтуер. Общуването е друг голям плюс за ума.

Колкото повече общувате, толкова по-добре. От друга страна, ограничаването на многолюдните компании би могло да бъде знак за проблем, казва проф. Трайков. Причината е, че в компаниите има много източници на информация, ако се затруднявате да следите отделните нишки на разговор или не можете бързо да превключвате от една вълна на друга, значи имате проблем.

Движението също е много полезно за мозъка и е научно доказано. Така например има един белтък (аполипопротеин), който е свързан с възстановяването на мозъка от различни вредни въздействия, в това число и травми. При него са възможни 6 генетични комбинации и при една от тях има по-голяма вероятност човек да развие Алцхаймер. Но се оказа, че поне 40 минути разходка всеки ден изравняват риска на хората с "лоши" белтъци с тези, които имат "добри", обяснява проф. Трайков. Затова специалистът препоръчва всеки ден да се движим.

Храната също е изключително важна за мозъка, тъй като той е един от органите, които нямат хранителни запаси. Редица проучвания сочат, че ниското ниво на витамин В12 например води до атрофични прояви, ако не се вземат мерки, казва специалистът. Ниското ниво на фолиева киселина е със същото последствие. Средиземноморската диета се счита, че е изключително полезна за мозъка. Това означава повече зеленчуци, плодове, антиоксиданти, червено вино, риба с омега три киселини, казва проф. Трайков. И може да добавим шоколад, който също е между стимулаторите на мозъчната активност.

Последвайте канала на

3897 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини