Патриарх Неофит ще води литийното шествие в Троянския манастир на Успение Богородично

  • 11 август 2015 14:57

  • 1841
  • 1
Патриарх Неофит ще води литийното шествие в Троянския манастир на Успение Богородично
© Булфото

Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи Божествена Света литургия и ще води литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица на храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично" на 15 август, съобщи игуменът на Светата обител Величкият епископ Сионий.

"Според православния календар на 15 август се почита преславното успение на Света Богородица, деня, в който нейната пресвята душа се представи пред своя син и наш Бог, за да стане молитвена застъпница на всички нас", каза дядо Сионий. Литургията ще започне в 09:00 ч.

По думите на епископа след нея българският патриарх Неофит, по православна традиция, ще отправи молитва за православния български народ и ще се обърне с отеческо слово към всички българи, насочено в духа на мира, братолюбието, приятелството и единението в името на вярата и майка България.

В 11.00 часа чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която е поставена за поклонение в църквата "Успение Богородично" в Троянската Света обител, ще бъде изнесена тържествено и с литийно шествие ще бъде пренесена до параклиса, изграден на мястото, където според преданието през 16-ти век тя е донесена от монаси от Хилендарския манастир. Иконата е останала на това място по Божията воля.

"Миряните ще могат да целунат нейния образ директно, а не както през останалото време на годината, през стъкло или поставена в рамката, в която се съхранява. През дългия период на пребиваването на иконата в Троянския манастир са извършени много чудеса. Множество болни хора са се излекували от нейната сила. В последно време Светата икона се проявява в своята чудотворност към чедородието и даряване на семейства, които нямат деца с рожба", каза дядо Сионий.

По повод храмовия празник на Троянската Света обител от 13 до 16 август край манастира и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в село Орешак се организира и традиционният панаир на занаятите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1841 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.12 | 07:10

1
Змиите. Змиите на жезъла. Християни, замислете се.

Добави коментар

Водещи новини