Зам.-министър Георги Костов представи мерки срещу горските пожари

  • 08 август 2015 19:47

  • 1125
  • 0
Зам.-министър Георги Костов представи мерки срещу горските пожари
© Булфото

Листовки със съвети за недопускане на пожари и за реакция, ако възникнат, получиха днес гостите на курорта "Цигов чарк" до яз. "Батак". Мерките бяха представени от зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов и зам.-директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Красимир Каменов, предаде БТА.

Пред журналисти зам.-министър Костов съобщи, че през следващата седмица ще бъде въведен уведомителен режим за стопаните, които почистват с огън стърнища и пасища, което е една от основните причини за възникване на горски пожари. Те ще бъдат задължени да уведомяват структурите на регионалните дирекции по горите, противопожарните служби, както и общинските или областни служби "Земеделие" по места. Като цяло и през тази година най-честата причина за горски пожари остава небрежност - от земеделски стопани, туристи, непожарообезопасена техника и др.

Зам.-министър Костов напомни, че средната скорост на разпространение на огън в спокойно време е около 22 км/ч., но при вятър тя може да надмине 70 км/ч., а възстановяването на декар опожарена гора може да струва 2000-3000 лв. Той напомни, че през тази година в страната от пожари са засегнати около 8000 дка горски площи. Средно годишно в България това се случва в около 11 хиляди дка горски площи, или вече е достигната 2/3 от средната годишна стойност, а е минал едва месец от пожароопасния сезон. По отношение на Родопите, немалка част от които попадат в област Пазарджик, зам.-министърът изказа мнение, че населението в тях е много добър стопанин и на неговата отговорност се дължи фактът, че в Родопите, а също Рила и Пирин, има най-малък брой пожари.

Георги Костов добави, че в страната, по различни проекти от Програмата за развитие на селските райони са изградени наблюдателни противопожарни кули. Той уточни, че те покриват 8% от горските територии, основно защитени такива. В момента се изграждат още 9 кули в Югозападно държавно предприятие, които през следващия месец ще влязат в експлоатация. Кулите сами по себе си не пазят от пожари и не ги гасят, но дават съобщение при възникване на инцидент, добави зам.-министър Костов и допълни, че техниката в тях позволява наблюдаването и на други явления, вкл. извършването на незаконни практики.

Зам.-директорът на ИАГ инж. Красимир Каменов добави, че като допълнителна мярка срещу умишлени пожари през 2007 г. е въведена забрана за промяна на предназначението на горска територия след пожар и тя не може да се преобразува в зона за застрояване, което ликвидира намерения за умишлен палеж с тази цел. Според инж. Каменов по-вероятният мотив за умишлен палеж в гората е, че при пожар всички сили на пожарникари, горски служители и доброволци се съсредоточават около него и останалата част от гората остава неохранявана. Доброволци от Велинград раздадоха листовките сред гостите на курорта.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини