Морето ще ни излезе по - солено догодина

  • 29 октомври 2011 15:12

  • 1724
  • 1
Морето ще ни излезе по - солено догодина
© Булфото

По-скъпа почивка на море през лято 2012. След успешния сезон тази година от туристическия бранш предвиждат труден следващ.  

Първо - прагът на осигуровките в този сектор скача с 8%. Ако досега един сервитьор е осигуряван минимум на 450 лева, сега сумата ще е с 40 лева повече, съобщи бТВ. Ако хотелът има персонал от 100 души, всеки месец разходът за заплати ще скочи с по 4000 лева, пресмятат собственици на хотели.

Второ, от първи юли догодина токът ще поскъпне поне със 7%. Причината - ТЕЦ-овете вече ще трябва да плащат за вредните емисии, които изхвърлят. Отделно и енергодружествата ще поискат обичайното за всяко лято увеличение.

Така повишените разходи за ток и осигуровки работодателят ще трябва да компенсира или от джоба си, или за сметка на качеството на храна и хигиена. Или пък да ги вземе от персонала - с по-ниски заплати или съкращения.

В туризма калкулацията на цените и продажбите започват година по-рано. Каталозите за чуждия пазар вече са готови и другата седмица България ще бъде представена на немския пазар. Един от големите туроператори е предвидил 10% увеличение на пакетните цени.

Очаква се другите ни основни конкуренти - Турция и Испания, леко да вдигнат цените догодина.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
nema jivot v taq darjava

2011.11.11 | 08:10

1
i koe e novoto v taq novina?

Добави коментар

Водещи новини