Родители въртят черна борса с ваксини за варицела

  • 03 август 2015 16:03

  • 4221
  • 0
Родители въртят черна борса с ваксини за варицела
©

Нелегална търговия с ваксини за варицела въртят родители. Причината - въпросните инжекции не се предлагат у нас и те осигуряват вноса им от Гърция и Румъния.

Нашенци, на които им предстои пътуване в чужбина, предлагат внос на инжекциите, разкрива проверка на "Телеграф".

Търговията пък процъфтява заради тоталния бум на дребна шарка в страната. От началото на годината варицелата, позната още като лещенка, е изприщила 18 156 нашенци, което е с близо 1700 човека повече в сравнение с цялата 2014 година.

Пик има и друга най-разпространена зараза - скарлатината, която се отчита с 3280 регистрирани случаи. Повечето предложения на нашенци, които са внесли инжекция от чужбина, са със съвсем малка надценка и я предлагат за около 100 лева на бройка. Не липсват и случаи, в които т.нар търговци слагат по 50-60 лв. над реалната цена и внасят по 5-6 инжекции. По-големият проблем обаче е, че нерегламентираният внос на ваксини също може да доведе до риск за здравето на хлапетата.

Макар че повечето аптеки продават инжекциите с охладители, неправилното им съхранение може да бъде опасно. "Много е важно да се знае как е съхранявана ваксината, в това ние няма как да сме сигурни. Не можеш просто да сия пъхнеш в джоба. Има си изисквания и ако нещо се обърка, лекарят носи цялата отговорност. Аз лично не бих се съгласил, ако някой дойде и ми каже "сложи тази ваксина на детето". Подобно нещо е безотговорно", коментира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение със сектор за интензивно лечение и специалист по детски и инфекциозни болести.

Последвайте канала на

Novini.bg
4221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини