Година след трагедията: В Мизия още сънуват водата сред руините

  • 02 август 2015 09:53

  • 2045
  • 5
Година след трагедията: В Мизия още сънуват водата сред руините
© Булфото (архив)

В Мизия година след потопа хората се надяват да изгонят надалеч лошото с църковни ритуали. Днес в храма "Св. св. Петър и Павел" в града ще бъде отслужен молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите от наводнението, съобщи Нова телевизия.

Година след трагедията, която остави без домове стотици семейства и отне два човешки живота, на местните хора не им е до веселби. Те не чакат гости, защото домовете им, отнесени от водната стихия, все още не са възстановени. А споменът от 2-ри август миналата година, когато водата нахлу в къщите им и ги потопи заедно с празничните трапези, все още е болезнен.

Жителите на Мизия продължават да не вярват, че причина за потопа са само силните дъждове. Те са направили собствено разследване и са категорични, че язовири са виновни за нещастието им. Час от населението се е изнесло при роднини, докато ремонтира къщите си- в момента влагата и ужасната миризма все още господстват в постройките.

„Няма пари за възстановяване. Всеки се справя самостоятелно, кой - както може. Много са малко хората, които успяха да направят някакъв ремонт, за да влязат в домовете си. Повечето са стегнали там една стаичка, в мухъла, във влагата. Каквото можем поправяме, белосваме, изхвърляме, чистим, с наши средства работим, отделяме. Върнахме се поне 20 години назад”, споделят хората.

„Скачам и сънувам води. Аз няма да се отърва от тези води. Нямам никаква надежда! Просто ми се не живее. Не мога да се примиря. Не мога”, споделя Марушка от Мизия по Нова тв.

"Господа депутати, не стойте само там по банките. Елате тука, да видите как се мъчи обикновения човек", призовава възрастен човек.

Припомняме,че на 2 август 2014 г. няколко микроязовира преляха и заляха град Мизия. Придошлата вода унищожи улици, къщи и дворове, удави стотици животни.

Домовете на над 1200 души бяха негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи все още се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък бяха напълно срутени.

Месеци по-късно, през декември, хората отново изпаднаха в страх. Нов воден хаос, причинен от избили подпочвени води след повишаване нивото на река Скът в Мизия, наводни над 100 къщи.

Последвайте канала на

Novini.bg
2045 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.08.10 | 13:17

1
ПАК СИ ИЗБЕРЕТЕ БСП ДПС И АТАКА ЕДНИТЕ И ТОГАВА ПЛЮСКАХА ПЪРЖОЛИ И ВИНО С КЮЧЕЦИ ПО МАСИ И ПОД МАСИ НА БУЗЛУДЖА ДРУГИ ПО ВАРАДЕРО .

2015.08.10 | 13:22

5
sud za gerb,dps,bsp

2015.08.10 | 13:18

2
А преди изборите боко изпрати марионетките си да помагат в Мизия , след изборите забравиха че този град существува :)

2015.08.10 | 13:22

4
sud za gerb,dps,bsp

2015.08.10 | 13:18

3
Пак си изберете Боко ,който има 100 милиона да се подмаже на Юнкер но за вас няма

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини