Руски милионери луднаха по наши картини

  • 01 август 2015 07:03

  • 2708
  • 0
Руски милионери луднаха по наши картини
© Булфото (архив)

Милионери от бившите съветски републики изкупуват наши картини от соцреализма, който обхваща периода от края на 40-те до края на 50-те години на миналия век. Творбите се взимат на безценица у нас, а след това се продават за по няколко десетки хиляди долара на чужденците. Руснаци и най-вече украинци проявявали интерес към тях заради нашумяла в последните години мода да се кичат лъскавите кабинети с картини от този период. Българските художници, сред които са имена като Дечко Узунов, Стоян Венев, Васка Емануилова, Ненко Балкански и други били едни от най-добрите според тях.

Картините им обаче трудно се взимали евтино и заради това посредници изкупували и творби на по-непознати автори от този период.

В специализираните арт сайтове за обяви у нас изобилства от съобщения с анонимни податели, които изкупуват творби от тези години, като предлагат между 50 и 100 лева за платно, пише "Монитор". Според собственици на частни галерии у нас това са антиквари, които целят просто бърза печалба. Те са хванали тази ниша съвсем скоро и заради слабото оценяване на тези картини у нас са решили да правят бързи пари от препродажбата им.

Именитите ни артисти са творили за кратко в този стил. Заради това и творбите им били толкова ценни. Много от тях се съхраняват в галериите и дори периодично се правят изложби. Има и такива, които обаче са изчезнали безследно

Предполага се, че именно те красят нечии милионерски кабинети в бившите съветски републики.

В края на 40-те години Вълко Червенков и приближените му налагали брутално новия „художествен метод”. Той изисквал творците да спазват точни разпореждания по отношение на тематиката и художествената форма. Жанрове като натюрморт, интериор и пейзаж били обявени за буржоазни и капиталистически. На дневен ред били строителството на новия социалистически живот и „новият човек”. Така започнали да се появяват картини на строителство на панелни блокове, работници във фабрики, бригадири, хора, които обработват нивите с руски трактори, както и много платна на политически вождове като Георги Димитров, Ленин, Сталин. Всички тези картини сега имат освен историческа, така и сантиментална и финансова стойност за много колекционери, завладени от този период.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини