НАТО за турските удари: Защитата трябва да е пропорционална

  • 27 юли 2015 15:02

  • 2642
  • 2
НАТО за турските удари: Защитата трябва да е пропорционална
© gettyimages

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, в навечерието на заседание на страните от Алианса, свикано по искане на Анкара, че Турция е достатъчно силна, за да се справи без военна помощ, съобщава АФП.

"Турция има много силна армия и много мощни сили за сигурност", посочи Столтенберг в телефонно интервю за Би Би Си. "Следователно не е имало искане с оглед на съществена военна подкрепа от НАТО", уточни генералният секретар на Алианса. По искане на Турция посланиците на 28-те страни в НАТО ще се съберат утре в Брюксел за консултации във връзка с ескалацията на напрежение между Анкара и кюрдските бунтовници от една страна, и джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), от друга страна.

Столтенберг припомни, че НАТО е разположила в Югоизточна Турция от 2013 г. ракетни комплекси Пейтриът, за да съдейства за противовъздушната отбрана на страната. Той приветства това, че Анкара решително се е включила в борбата срещу ИД. Същевременно норвежецът подчерта, че "самозащитата трябва да бъде пропорционална", засягайки турските бомбардировки срещу позиции на ПКК в Северен Ирак. "От години има напредък в усилията, целящи политическо мирно решение" между Турция и кюрдските бунтовници, обясни Столтенберг снощи в интервю за норвежката държавна телевизия. Той подчерта, че е важно да няма отстъпление от тези усилия.

Успоредно с въздушните удари срещу ИД в Сирия в отговор на самоубийствения бомбен атентат в Суруч (Югоизточна Турция) на 20 юли, отнел живота на 32-ма души, за който турските власти обвиняват джихадистката групировка, Анкара предприе и удари срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак. Това са най-сериозните въздушни удари срещу бази на ПКК в района от четири години насам. Като ответна реакция в неделя ПКК пое отговорност за нападение с кола бомба, при което бяха убити двама турски войници.

Последвайте канала на

БТА
2642 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
емо

2015.08.04 | 18:05

1
браво на турците

2015.08.04 | 18:05

2
Браво на провокатора.

Добави коментар

Водещи новини