Термометрите се чупят - над 40 градуса другата седмица

  • 25 юли 2015 21:12

  • 5863
  • 1
Термометрите се чупят - над 40 градуса другата седмица
© Булфото

Горещо, по-горещо, най-горещо - това може да се каже за температурите от понеделник до сряда, когато ще е най-топлият ден за тази година. Градусите ще са над 40-41 със сигурност по поречието на Струма и в Дунавската равнина. Дори по Черноморието ще е нетипично топло - над 30 градуса, защото палещ северозападен вятър ще спира живителната прохлада на идващия от морето бриз. Във Варна и Бургас живакът вероятно ще се установи около 33-35 градуса, а на юг морската вода ще достигне 27 градуса. Това прогнозира Симеон Матев, метеоролог в синоптичния център ТВ-МЕТ.

Екстремните горещини ще продължат докъм 5-6 август, когато се очаква кратко захлаждане и превалявания. Но като цяло август също вероятно ще е с температури над нормата и валежи под или най-много около нормата. Към момента изглежда по-скоро да е сух и горещ месец, но според климатолога е рано за по-голяма категоричност. Със сигурност обаче може да се каже, че юли 2015 ще запише средна температура с около 2 градуса над нормата, което е много, обясни Матев.

До края на месеца не се очаква съществено разхлаждане според прогнозата. Дори в планинските и северните райони, където на места е възможно да превали или по-скоро да прекапе, защото няма да е истински дъжд, въздухът ще се нажежава до 33-34 градуса.

По-съществени количества може да паднат с очаквания за около 5-6 август малко по-хладен в сравнение със сега въздух. За истинска прохлада пак не се говори - вероятно пак ще напича поне до 26-33 градуса.

Но валежите поне ще освежат въздуха. На отделни места е възможно дъждът да е обилен, типично летен, не са изключени и локални градушки, обасни Симеон Матев.

Последвайте канала на

5863 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.26 | 18:40

1
Не пийте кафе,кола и алкохол.

Добави коментар

Водещи новини