Папата не се оскърбил от подарения му в Боливия "комунистически кръст"

  • 13 юли 2015 18:42

  • 1800
  • 2
Папата не се оскърбил от подарения му в Боливия "комунистически кръст"
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви, че не е оскърбен от "комунистическия кръст", който му бе подарен от президента на Боливия Ево Моралес по време на южноамериканската му обиколка, предаде Асошиейтед прес.

Моралес изненада Светия отец с необичайния подарък - кръст, прикачен към сърп и чук, при визитата на папата в Ла Пас в сряда. Това е копие на кръст, изработен от йезуитския свещеник Луис Еспинал, който е бил изтезаван и убит от боливийски паравоенни отряди през 1980 г. Франциск се помоли на мястото на убийството на Еспинал при пристигането си в Боливия.

Подареният от Моралес кръст със сърп и чук породи въпроси дали боливийският президент се опитва да печели политически позиции със спорно и може би кощунствено смесване на вярата и идеологията, отбелязва АП. Франциск, който е аржентински йезуит, заяви, че Еспинал е бил добре известен сред събратята си йезуити като привърженик на включването на марксизма в богословието в частта му за освобождението.

Ватикана е бил против това, опасявайки се, че марксистите използват "преференциалната опция за бедните" в теологията на освобождението като призив за въоръжена революция срещу потиснически десни режими, които са били на власт в по-голямата част от Латинска Америка през 70-те и 80-те години. На пресконференция в самолета на път за Рим Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви, че е изтълкувал подаръка на Моралес през призмата на марксисткия уклон на Еспинал и го приема като протестно изкуство.

"Разбирам тази творба. За мен тя не е оскърбителна", каза Франциск, отбелязвайки, че взема предвид в какви времена живеем. Той добави, че е взел кръста със себе си, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1800 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Байо

2015.07.14 | 14:38

2
Че кога ли Рим е бил божи и не богохулствал. Създателя му е богоотрекъл се. Христос му е възложил да бъде камък, за да знаем какви ни бива да сме
Бай Иван

2015.07.14 | 00:51

1
Чудно,подаряват му символ на една антихристка и античовешка идеология, погубила десетки милиони хора, а той не се обиждал!Това е богохулство и гавра!Докъде я докараха тези.......

Добави коментар

Водещи новини