Холандски държавни служители са обвинени във вземане на подкупи за договори за закупуване на автомоб

  • 10 юли 2015 21:34

  • 2012
  • 0
Холандски държавни служители са обвинени във вземане на подкупи за договори за закупуване на автомоб
©

Холандската прокуратура заяви днес, че е повдигнала обвинения в корупция на шестима полицаи и държавни служители, за които има подозрения, че са вземали подкупи за сключване на големи държавни договори за автомобили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите разследват направена през 2010 г. покупка на 1667 коли "Фолксваген Амарок" за министерството на отбраната и 1330 автомобила за полицията. Според прокуратурата са заподозрени 41 души, включително шефове и счетоводители на компании, за които се предполага, че са замесени в случая.

"Заподозрените понякога са имали значително влияние върху договорите за служебни автомобили и са имали близки контакти с разпространители на коли", заяви прокуратурата. Има информация, че държавните служители са получавали подаръци, сред които луксозни морски екскурзии, отстъпки за поправки на коли, безплатно гориво и ползване на автомобили под наем.

Прокуратурата не назова конкретни компании, но според Холандската радиопредавателна корпорация става дума за "Рено", "Пежо" и "Фолксваген". Държавната корупция в Холандия е рядкост. Страната редовно се нарежда сред 10-те най-некорумпирани държави в света в класацията на организацията "Трансперънси интернешънъл". Холандското законодателство предвижда наказания до четири години затвор за подкуп на служители.

Последвайте канала на

2012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини