Старите врагове стават нови партньори, обявиха страните от ШОС

  • 10 юли 2015 18:37

  • 1428
  • 0
Старите врагове стават нови партньори, обявиха страните от ШОС
©

Старите врагове стават нови партньори, обявиха страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в заключителната декларация, приета на тяхната среща на върха, която се проведе днес в Уфа, Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Индия и Пакистан, които са основни съперници в Южна Азия още откакто придобиват независимост от Британската империя през 1947 г., ще започнат процес на присъединяване към ШОС като пълноправни членове. Армения и Азербайджан, които от близо три десетилетия спорят за Нагорни Карабах, както и Камбоджа и Непал получиха статут на партньори по диалог с организацията. Страните от ШОС се договориха за съвместна борба с тероризма и екстремизма, включително в интернет. Джихадистката групировка "Ислямска държава" обаче не бе спомената изрично в комюникето.

Държавните и правителствените ръководители от ШОС призоваха за реформиране на ООН, която според тях не представлява интереса на всички страни, не може да реагира бързо на конфликти и е прекалено зависима от Съединените щати и техните съюзници. Те разкритикуваха плановете на САЩ да изградят край границите на Русия система за противоракетна отбрана, базирана в държави членки на НАТО. Лидерите от ШОС призоваха за възможно най-бързо възстановяване на мира в Украйна на основата на пълно и безусловно изпълняване на Минските споразумения от всички страни в конфликта.

Страните от организацията не подминаха и икономическото сътрудничество в нейната рамка. Лидерите обявиха в заключителната декларация, че ще продължат създаването на Фонд за развитие и Банка за развитие към ШОС. Те освен това изразиха подкрепа за мащабната инфраструктурна инициатива на Китай за създаване на икономически пояс "Път на коприната".

В ШОС в момента членуват Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Статут на наблюдатели в организацията имат Индия, Пакистан, Афганистан, Пакистан и Монголия. Партньори по диалог досега бяха Беларус, Турция и Шри Ланка, като към тях в Уфа се присъединиха Армения, Азербайджан, Непал и Камбоджа. В работата на срещата на върха участваха и представители на редица партньорски международни организации, сред които ООН и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Последвайте канала на

1428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини