Борисов: България подкрепя присъединяването на Черна гора към ЕС и НАТО

  • 10 юли 2015 12:56

  • 1226
  • 4
Борисов: България подкрепя присъединяването на Черна гора към ЕС и НАТО
©

България напълно подкрепя присъединяването на Черна гора към евроатлантическите структури. Това обяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на срещата си в Министерския съвет с президента Филип Вуянович, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът изрази надежда, че Черна гора ще получи покана за членство в НАТО до края на 2015 година.

Борисов поздрави държавния глава за усилията, които страната му полага за постигането на членство и в ЕС и увери Вуянович, че Черна гора може да разчита на помощта на България в преговорния процес. Министър-председателят беше категоричен, че стабилността на Балканите е свързана с европейската и евроатлантическата интеграция на държавите в региона.

Президентът Филип Вуянович от своя страна благодари на премиера Борисов и на страната ни за подкрепата и изрази увереност, че приятелските отношения между двете държави ще продължат да се развиват ползотворно. Министър-председателят и черногорският президент дадоха висока оценка на динамиката на политическия диалог между двете страни и се съгласиха, че са налице възможности за развитие на взаимно изгодно сътрудничество.

Според премиера Борисов има нереализиран потенциал в търговско-икономическата сфера, особено като се отчитат нивата на стокообмен на Черна гора с други страни от Югоизточна Европа. Възможностите за растеж могат да се търсят и при инвестициите, които към този момент са минимални.

Министър-председателят Борисов акцентира върху конкретни сфери и проекти, по които България и Черна гора могат да работят заедно. Той отбеляза, че при посещението на черногорския премиер в София през март, беше създадена работна група за сътрудничество в областта на енергетиката. „България може да се възползва от възможностите на високоволтовия кабел между Черна гора и Италия, който предстои да бъде завършен, за износ на електроенергия за Италия“, добави Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

В областта на туризма интерес представлява разширяването на деловите контакти между туристическите туроператорски фирми на двете страни. В момента се работи по осъвременяване на спогодбата в областта на туризма, обсъжда се и създаването на пряка самолетна връзка София – Подгорица. Икономически ефект може да даде и реализирането на мерките в изготвената двустранна програма за научно-техническо сътрудничество.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1226 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
AJ4A

2015.07.10 | 23:53

4
Не ви ли омръзна да ни излагат навсякъде? Стига вече!! Ние сме БЪЛГАРИ !!!!

2015.07.10 | 23:48

3
koq balgaria na mafiata li ....sik vis multigrup timadjii darjavata na mutrite hahaha madjovci pashichki sultancheta dogancheta margincheta ,qsno razbrahme koq balgaria e za nato....
Ха-ха !

2015.07.10 | 23:48

2
Дали подкрепяме или не дадена държава,не е от никакво значение.Ние не сме фактор,нито в Европа нито в света !Съдбата на малките държавици се решава от Великите Сили !!! Само простата Тиква си мисли,че е некой си :)))
АТАНАСОВ

2015.07.10 | 23:47

1
ЩЕ ЗАПАЗИМ ИЗВОЮВАНАТА ПОЗИЦИЯ В Е С....НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ ОТНЕМЕ ПОСЛЕДНОТО МЕСТО....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини