Малайзия иска международен трибунал за отговорните за свалянето на боинга над Украйна

  • 09 юли 2015 10:46

  • 1522
  • 5
Малайзия иска международен трибунал за отговорните за свалянето на боинга над Украйна
© Getty Images/Guliver

Малайзия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за създаване на международен трибунал, който да търси наказателна отговорност от отговорните за катастрофата на боинга на Малайзийските авиолинии в Украйна през юли 2014 г., съобщи Франс прес. Русия вече заяви, че е преждевременно да се мисли за такава мярка.

Документът се позовава на чл. 7 от Устава на ООН, който позволява да се налагат санкции на лица, за които по съдебен път е установено, че са свързани с трагедии. Отбелязва се също, че случилото се с малайзийския самолет е заплаха за мира и сигурността в света. В проекторезолюцията са казва, че създаването на трибунал за съдбата на полет MH17 ще е гаранция за независим и безпристрастен процес на установяване на отговорност за катастрофата. Предлага се трибуналът да се създаде по модела на вече съществуващите международни съдилища, специализирани в търсене на наказателна отговорност за сериозни престъпления като международните трибунали за Руанда и бивша Югославия.

Боингът 777 на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 в Донецка област, Източна Украйна, свален от ракета. Загинаха всички на борда. Повечето от 298 пътници бяха холандци. Украйна и САЩ твърдят, че самолетът е бил свален от сепаратистите в Източна Украйна с ракета, доставена им от Москва. Русия обвинява украинските сили. Холандският премиер Марк Рюте каза в края на миналата седмица, че създаването на международен трибунал е най-добрият вариант за съдене на виновниците за трагедията. Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов заяви обаче, че такъв трибунал ще е "неподходящ и контрапродуктивен", припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1522 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.07.15 | 20:26

5
отговорни са и тия дето са го пуснали да лети там кадето свалят самолети
ПРАВДА

2015.07.15 | 20:25

4
Може да се спори по въпроса дали украинските лидери са престъпници или не; но със сигурност се знае, че всички те са московски възпитаници, затова и моралът им е московски – същия като на българските „чавдарци” . . .
гост

2015.07.11 | 12:55

2
целия свят чу записите от терористите до техните началници на изток. " свалихме някакъв шпионски самолет "
:D

2015.07.11 | 12:57

3
Всички знаят кой го свали и твърдото мълчание за съдържанието на черните кутии го пътвърждава :D

2015.07.11 | 12:55

1
След като САЩ прибраха в своя воена база останките те ги засекратиха за неопределен период на време протестите на Русия и Малайзиа не се чуха в ООН тази новина е от преди 4 месеца но при нас поради цензура бавно пристига

Добави коментар

Водещи новини