НЗОК ограничава разходите за лекарства

  • 08 юли 2015 16:48

  • 2616
  • 1
НЗОК ограничава разходите за лекарства
© Булфото

Националната здравноосигурителна каса ще предприеме мерки за ограничаване на разходите за лекарства - промяна на изискванията за лечение с протоколи за скъпоструващо лечение, проверки на някои болници и аптеки и др.

Това каза пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, цитиран от БТА.

Д-р Петров присъства на кръгла маса, посветена на проблемите в денталната медицинска помощ. Досега са преработени изискванията за лечение на ревматоиден артрит, предстои преработване и на тези за захарен диабет, като ще се прецизират изискванията за лечение с определени медикаменти, обясни д-р Петров.

Подготвя се наредба, с която ще се уреждат критериите, по които НЗОК ще договаря отстъпките на лекарствата. Когато се приеме наредбата, започва процедурата по договаряне, което вероятно ще бъде след 15 септември. Този процес ще приключи към 15 октомври и договорените отстъпки ще действат до края на 2016 год., отбеляза д-р Петров.

От началото на годината няма нарастване на разходите за лекарства за домашно лечение и за лечение на онкологични заболявания в бонични условия, добави д-р Петров. Според него една от причините за дефицитът е това, че още в началото на тази година беше заложена по-ниска сума в сравнение с миналата, като за лекарства за лечение на онкологични заболявания тя е с 40 млн.лв. по-малко.

Част от дефицита ще бъде поета от резерва на НЗОК и от надсъбраните вноски за здраве.

Последвайте канала на

2616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.19 | 22:23

1
а разходите за нови лимузини няма да съкраъят

Добави коментар

Водещи новини