Гърците гласуват на референдум по последните предложения на кредиторите за реформи (обновена)

  • 05 юли 2015 06:39

  • 2297
  • 4
Гърците гласуват на референдум по последните предложения на кредиторите за реформи (обновена)
© gettyimages (архив)

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии, предаде БТА.

Секциите ще бъдат отворени в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч. За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години. Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души. Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Гласуването на референдума в Гърция по условията на споразумението с кредиторите започна днес в 7 ч местно време, предаде ТАСС. По данни на министерството на вътрешните работи и административното преструктуриране право на участие във всенародното допитване имат около 8,5 милиона души граждани на Гърция.

На хората предварително бе предложено да се запознаят с обемния документ на кредиторите, който се състои от две части - "Реформи за приключване на сегашната програма" и "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга". В избирателната бюлетина се предлага да се гласува "за" или "против" предложението на кредиторите, като отговорът "против" е на първо място, отбелязва ТАСС.

Министърът на вътрешните работи и административната реформа Никос Вуцис съобщи, че първите предварителни данни след преброяването на гласовете ще бъдат обявени около 20:30-21 ч местно време. След затварянето на избирателните секции в 19 ч е възможно да бъдат огласени екзитполове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2297 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.07.05 | 19:36

4
Гърците даже и в криза са по добре от колкото ние при Боко-Тиквата!
Гласът на народа

2015.07.05 | 18:17

2
Успех! Подкрепете лидерите си! Те се борят за вас!Те са свободни!
Идеал Петров

2015.07.05 | 18:17

3
Циганите казват същото,надявам се да си солидарен и с тях.

2015.07.05 | 18:09

1
циганите като идеал петров и неговите въшкави братя

Добави коментар

Водещи новини