Американските спецслужби подслушвали германското канцлерство

  • 04 юли 2015 15:48

  • 1570
  • 1
Американските спецслужби подслушвали германското канцлерство
© Getty Images/Guliver

Специално подразделение на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е подслушвало телефонни разговори на германското канцлерство. За това свидетелства нов документ, публикуван от организацията "Уикилийкс", съобщи ТАСС, като се позова на германския ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Наименованието на подразделението - Специална служба за събиране - фигурира в протокол от 2011 г., в който се представя информация за подслушан телефонен разговор между ръководителя на отдела по въпросите на Европейския съюз в канцлерството Николаус Майер-Ландрут и съветник на тогавашния френски президент Никола Саркози.

Абревиатурата на подразделението се среща също така в документи, разкрити от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. От тях става ясно, че то е действало в над 80 точки по света, включително Европа. В Германия, както изглежда, е имало негови сътрудници в посолството на САЩ в Берлин и в разузнавателен център във Франкфурт.

Германски медии съобщиха в сряда, позовавайки се на данни от "Уикилийкс", че АНС дълго време е подслушвала не само телефона на канцлерката Ангела Меркел, а и на редица министри и други високопоставени служители на германското правителство. Във връзка с новите публикации американският посланик в Германия Джон Емерсън беше извикан в четвъртък за разговор в канцлерството, припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1234

2015.07.08 | 13:48

1
тези американци големи боклуци бе.

Добави коментар

Водещи новини