300 златотърсачи от страната се събраха край берковското село Боровци

  • 04 юли 2015 13:41

  • 4479
  • 2
300 златотърсачи от страната се събраха край берковското село Боровци
© gettyimages

Около 300 златотърсачи се събраха днес на национален събор по брега на река Бързия край село Боровци в община Берковица.

Съборът е организиран от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/, съобщи председателят й Кирил Стаменов, цитиран от БТА. Той беше открит с водосвет, отслужен от местен свещеник, след което започнаха лекции за златодобива през вековете и днес, изнесени от историци и геолози.

По-късно предстоят демонстрации по добиване на злато от речен пясък от река Бързия. Фирми от различни краища на страната представят ръчни пособия и машини за откриване на злато и метеорити, както и за пресяване на злато от речен пясък. Изобретателят Андрей Колев от Монтана представи две големи машини за пресяване на злато, които сам е разработил и патентовал. Той съобщи, че вече е продал няколко броя от тях на цени от 8000 лева и има търсене в страната и чужбина.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4479 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.24 | 18:44

2
Скоро и златотърсачеството ще забранят! Само САЩ имат право да добиват злато у нас, но българите няма да могат!
Kolio

2015.07.24 | 18:44

1
Оо познаваме ги тия момци дето много продават...боклуците си на новобранци неразбиращи! Киро длъжника и Колев "професора"

Добави коментар

Водещи новини