Казусът с ромите в Гърмен стига до премиера и президента

  • 02 юли 2015 11:11

  • 2065
  • 2
Казусът с ромите в Гърмен стига до премиера и президента
© Булфото

Проблемът с останалите без дом ромски семейства в квартал "Кремиковци" в Гърмен не може да бъде решен от общината. Затова ще се търси решение на най-високо държавно ниво - при премиер и президент, заяви днес кметът Минка Капитанова.

Обитателите на съборените в понеделник 4 незаконни постройки в ромската махала не желаят да бъдат настанени в друго населено място. Жителите на всички села в община Гърмен пък са категорични, че не искат в селищата си роми. Първоначалната идея бе останалите без покрив жители на "Кремиковци" да се подслонят в закритото преди години училище в село Осиково. Местните хора обаче само за ден събраха протестна подписка с над 300 подписа и организираха протест пред сградата на общината срещу това намерение.

"Нямаме полезен ход, не мога сама да реша този проблем. Предложиха на двама съпрузи, които нямат деца, да ги настанят в Кризисен център в Благоевград, те отказаха. Не стигнахме до решение и по време на извънредната сесия в сряда. Съветниците приеха декларация за създаването на Контактна група, която да иска в най-скоро време спешни срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с председателя на НС Цецка Цачева", каза още Капитанова, цитирана от БТА.

Сред преговарящите от общината ще са кметът, председателят на общинския съвет, съветници, хора от Инициативния комитет на протестиращите българи срещу ромските набези и представители на ромите. Целта е община и държава да се обединят и заедно да намерят решение на огромния социален проблем. Защото в ромския квартал ще бъдат съборени 124 незаконни къщи, а стотици деца и възрастни ще останат без дом. "Някои се опитват да прехвърлят цялата отговорност за решението на проблема на общината. Само с общите усилия на местната и централната власт можем да се справим с тежката ситуация", допълни кметът на Гърмен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2065 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.03 | 05:35

2
В ЦЯЛ БУЛГАРИСТАН ИМА И МНОГО БЪЛГАРИ ,КОИТО СТРОЯТ НЕЗАКОННО ,НО ТЕХНИТЕ КЪЩИ СЕ УЗАКОНЯВАТ СРЕЩУ НЯКАКВА МИНИМАЛНА СУМА ,А ЦИГАНИТЕ ДОРИ И ДА ИСКАТ ДА ПЛАТЯТ ЗА ТАКОВА УЗАКОНЯВАНЕ НИКОЙ НЕ ИМ УЗАКОНЯВА КЪЩИТЕ ! ПРЕДЛАГАМ ОСТАНАЛИТЕ БЕЗ ДОМ ЦИГАНИ ДА БЪДАТ НАСТАНЕНИ В ДОМОВЕТЕ НА ОНЕЗИ ,КОИТО СА ИЗДАЛИ ЗАПОВЕДИ ЗА СЪБАРЯНЕ НА ЦИГАНСКИТЕ КЪЩИ !

2015.07.03 | 00:28

1
Значи си избират и къде да бъдат настанени мангустите , и всички им се молят!?!?!? Ами ако изберат "Кемпински "? Ей тая криво разбрана демокрация ще ни затрие държавата ,нищо друго.

Добави коментар

Водещи новини