Френски вестник: Икономическият шпионаж е приоритет на САЩ

  • 01 юли 2015 08:19

  • 997
  • 1
Френски вестник: Икономическият шпионаж е приоритет на САЩ
© gettyimages

САЩ използват своите спецслужби за събиране на стратегическа информация, която може да им донесе икономически изгоди, пише френският вестник "Монд", цитиран от ТАСС.

Това е по-общият извод от последните разкрития, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за френски договори за износ в продължение на десетилетие. "Икономическият шпионаж е приоритет за АНС", констатира "Монд". Именно такива мотиви са лежали в основата на следенето от американските спецслужби на министрите на икономиката Франсоа Бароен и Пиер Московиси, както и на бившия френски посланик във Вашингтон Жан-Давид Левит. Новите факти, изнесени от организацията "Уикилийкс", смята парижкият вестник, "поставят под въпрос аргументите, които АНС използваше за оправдаване на своята незаконна дейност след първите разобличения през юни 2013 г."

Тогава представителите на американската администрация оправдаваха своята практика на икономически шпионаж с "интересите на националната си сигурност". "Монд" припомня уверенията на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, че Вашингтон "не използва своя потенциал за следене с цел кражба на търговски тайни на чуждестранни компании или за предоставяне на събраната информация на американските предприятия, за да могат те да повишават своята конкурентоспособност".

Според вестника обаче документите, публикувани наскоро от "Уикилийкс", показват, че "САЩ, напротив, не се свенят да използват своите разузнавателни служби и техните огромни възможности за събиране на стратегическа информация, която може да им донесе икономически преимущества". Нещо повече, един от публикуваните на сайта документи изброява стратегическите цели на спецслужбите. "В този списък фигурират най-различни сектори - от здравеопазването до енергетиката", посочва авторитетният френски всекидневник.

Не издържа критика, според "Монд" и честото морализаторство на САЩ по повод на кибератаките, насочени срещу американските интереси, и по-конкретно икономическите. Вашингтон, отбелязва вестникът, призовава за съблюдаване на правила, които "сами те са склонни да нарушават". Малко по-рано вестник "Либерасион" и електронното издание "Медиапар" публикуваха съвместно с "Уикилийкс" нови документи за мащабите на следенето, което САЩ са извършвали по отношение на Франция. От публикацията става ясно, че интерес за САЩ са представлявали всички големи контракти, сключвани от френската страна.

Последвайте канала на

БТА
997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
istinata

2015.07.01 | 16:51

1
intrigantstvoto e nomer edno vuv vun6nata politika na rusiq

Добави коментар

Водещи новини