Цацаров одобри част от промените в Конституцията (видео)

  • 30 юни 2015 16:04

  • 2840
  • 6
Цацаров одобри част от промените в Конституцията (видео)
© Булфото

Днес главният прокурор Сотир Цацаров представи пред Комисията за промени на Конституцията на Народното събрание становището си по законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, предаде репортер на Новини.бг.

Документът е изготвен съобразно Решение на ВСС от 28.05.2015 г. Становището е въз основа на проведените във върховните прокуратури, в Националната следствена служба и в Апелативните райони професионални дискусии сред прокурорите и следователите. Позицията на Прокуратурата на Република България се изпраща и във ВСС.

Обвинител номер едно на страната посочи, че одобрява част от предложените промени. В изложението си главният прокурор обясни, че становището му стъпва на базата на това, което са изразили прокурорите като виждания. Той добави, че единият от основните въпроси е дали обикновено Народно събрание може да приеме предложените поправки в конституцията. Вторият важен въпрос е за гарантирането в еднаква степен независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. "Неоправдано е акцент да се поставя върху независимостта на съдиите и той да бъде за сметка на независимостта на прокурорите", посочи Цацаров.

Според него на преден план излиза засилване на контрола върху прокуратурата. Той добави, че прокурорите подкрепят това допълнение в конституцията, което увеличава отчетността на прокуратурата. След това изброи точка по точка какво прокурорите подкрепят и какво не.

Правосъдният министър Христо Иванов каза, че така предлаганите промени в Конституцията следва да се разглеждат като онова, което да бъде надградено по-нататък с промените в Закона за съдебната власт. "По този начин ще се постигне един цялостно променен модел", увери той.

На предишното заседание в началото на юни само бяха приети правилата за работа на 15-членната комисия, в която влязоха по двама представители на всички парламентарни партии.

Представител на администрацията на президента представи позицията на държавния глава. Министърът на правосъдието представи становището на министерството.

Вчера ВАС обяви своето становище на страницата си, което опонира почти на целия проект.

Следващата седмица Временната комисия ще изслуша становищата на неправителствените и съсловните организации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2840 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.07.01 | 10:30

6
Този каквото каже е лъжа.... Колко му остава още на гадняра на този пост.... ?
В ЮТУБЕ КЛИП С ИМЕ -

2015.07.01 | 10:30

5
ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЦИГАНСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ - ИМА ! ПРОТЕСТИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ - НЯМА !

2015.07.01 | 10:29

4
to vrat ne e ot hlqb

2015.07.01 | 10:29

3
CACOOOOOO SVINQ MAZNA
ембака

2015.06.30 | 20:37

2
тая отзад да не е любовницата му
35

2015.06.30 | 20:37

1
koi ste vie,4e shte ia promeniate?!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини