Затвориха банките в Гърция за цяла седмица, чужденците обаче могат спокойно да теглят пари

  • 29 юни 2015 07:03

  • 2889
  • 2
Затвориха банките в Гърция за цяла седмица, чужденците обаче могат спокойно да теглят пари
© Getty Images/Guliver

Гръцките банки остават затворени до 6 юли. Това е решило правителството на Гърция след заседание на Съвета по финансова стабилност, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.

Тегленето на пари от банкоматите е ограничено до 60 евро дневно. Правителството забранява и превода на пари зад граница. Разплащането за стоки и услуги с карти, издадени в Гърция, ще бъде възможно само на територията на страната.

В съобщението, поместено в правителствения вестник, се уточнява, че по време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период, предаде ТАСС.

Атинската борса ще остане затворена, най-малкото днес, според правителствен източник, цитиран от Франс прес.

Междувременно премиерът Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли заяви по време на обръщение към гръцкия народ, че е изпратил нова молба към кредиторите на страната за удължаване на спешната финансова помощ след 30 юни.

Ципрас е уверил хората, че техните парични вложения са напълно гарантирани.

По думите му решението на ЕЦБ за контрол над капитала е акт на шантаж срещу гръцкия народ. Ципрас каза още, че е изпратил обръщение към ръководителите на европейските институции и страните от еврозоната с молба да отменят решението за прекратяване на програмата за помощ.

Ограниченията за теглене на пари от банкоматите в Гърция не важат за чуждестранните туристи, съобщи гръцкото правителство, цитирано от Франс прес и Ройтерс, предаде БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2889 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2015.06.29 | 16:29

2
всяка обратна, педалска лява политика завършва катасрофално

2015.06.29 | 16:29

1
jdoha i piha nazaem,sega nemali kak da si varnat borchovete.e to biva gionsuratlak ama CiPras bi vsichki v tajk kategoria.komundetata sa dobri samo v aidukluka.

Добави коментар

Водещи новини