Във Ватикана беше подписано първото споразумение между Светия престол и "държавата Палестина&qu

  • 26 юни 2015 15:48

  • 1430
  • 0
Във Ватикана беше подписано първото споразумение между Светия престол и "държавата Палестина&qu
© gettyimages

Светият престол и "държавата Палестина" подписаха днес историческо споразумение за правата на Римокатолическата църква в палестинските територии, съобщи в комюнике Ватикана, предаде БТА, цитирайки АФП.

Споразумението беше подписано в папския дворец от секретаря за отношенията с държавите (външния министър на Ватикана) архиепископ Пол Ричард Галахър и палестинския външен министър Рияд ал Малки. "Документът предвижда основните аспекти в дейността на църквата в държавата Палестина и така подкрепя мирния процес в района", се казва в официално комюнике, цитирано от ТАСС. Той съдържа основополагащите условия за сътрудничество между Ватикана и Палестина с пожелание за решаване на палестинско-израелския конфликт въз основа на принципа за съвместно съществуване на две държави. На 13 май двустранната ватиканско-палестинска комисия приключи работата си над текста на споразумението, което много анализатори определят като фактическо признаване от страна на Ватикана на палестинската държава.

Изработването на текста отне на двустранната комисия 15 години, припомня АФП. Макар че Ватикана призна "държавата Палестина" още в началото на 2013 г., след гласуване в ООН, палестинците изразиха задоволство от подписването на споразумението, което за тях е равносилно на признаване на държавата им. Палестинският външен министър определи споразумението като "историческо", подчертавайки, че то не би могло да стане факт без благословията на папа Франциск за усилията им. Документът съдържа "безпрецедентни клаузи за специалния статут на Палестина като месторождение на християнството и люлка на монотеистичните отношения, насърчава присъствието и дейността на Католическата църква в палестинската държава и гарантира статута и защитеността на християнските свети места", допълва министърът.

Според архиепископ Галахър споразумението "свидетелства за напредъка, постигнат от палестинската автономна власт в последните години и най-вече за равнището на международна подкрепа, достигнала своя връх с резолюцията на Общото събрание на ООН от 29 ноември 2012 г., която призна Палестина за държава наблюдател нечлен на организацията. "Надеждата ми е това споразумение да изиграе ролята на стимул, за да се сложи окончателно край на израелско-палестинския конфликт, който продължава твърде дълго, а така желаното решение за две държава да стане реалност възможно най-скоро", отбеляза Галахър.

Израелското външно министерство изрази съжаление за подписването на споразумението и предупреди, че тази стъпка ще навреди на усилията за мир. Министерството съжалява за решението на Ватикана да признае официално палестинската автономна власт за държава в подписаното днес споразумение, заяви в комюнике неговият говорител Емануел Нахшон.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1430 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини