Очите почервеняват не от хлора в басейна, а от урината

  • 26 юни 2015 13:40

  • 3721
  • 0
Очите почервеняват не от хлора в басейна, а от урината
© Getty Images/Guliver

Очите се зачервяват в басейните не от хлора, с който се дезинфекцира водата, а от реакцията на урината с химикала, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

От същата реакция се образуват вредни газове, които могат да поразят белите дробове, сърцето и нервната система. Проблемът е толкова сериозен, че американските здравни власти са започнали активна образователна кампания.

"Тази миризма на хлор в басейна всъщност не е хлор", казва Крис Уайънт, председател на Американския съвет по качество и безопасност на водата. „Това, което обонянието ви усеща, са химикали, които се образуват, когато хлорът се смесва с урина, пот и мръсотия от телата на плуващите".

Въпреки твърденията, че във водата се поставят химикали, които се оцветяват при поява на урина, на които вярват половината американци, всъщност е много трудно да бъде установено кога някой не е спазил приличие. Най-добрият индикатор за това са зачервените очи.

Урината в обработените с хлор плувни басейни в действителност намалява ефекта на хлора и това означава, че трябва да се увеличи неговото количество. Дори и това да бъде направено, хлорът не се справя с много бактерии и те продължават да си виреят в басейна с дни след като са се появили. Затова експертите настояват къпещите се в басейните да бъдат много внимателни с хигиената и да се мият добре преди да влязат в тях, както и да се облекчават в тоалетните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини