Адемов: Броят на здравнонеосигурените ще расте (видео)

  • 25 юни 2015 08:04

  • 1910
  • 0
Адемов: Броят на здравнонеосигурените ще расте (видео)
© Булфото

Има изключителен ръст на финансирането в здравната система. Само преди 5 г. средствата за здраве бяха около 1 млрд. лв., а сега са над 3 млрд. лв. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод думите на премиера Бойко Борисов, че парите за здравеопазване са колкото за 10 магистрали, а резултатът е незадоволителен.

По думите на Пенков разходите в здравната система нарастват, защото се набляга на количествени показатели. Трябва да се говори повече за медицина, каза той.

Непрекъснатото нарастване на средствата за здравеопазването, за съжаление, не води до повишаване на качеството, заяви депутатът от ДПС Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва. Трябва да бъде направено така, че наличният ресурс да се харчи възможно най-ефективно. Трябва да бъдат запушени пробойните в системата, подчерта той. По думите му това може да стане с непрекъснати проверки. Контролът трябва да бъде изключително сериозен, тъй като тези пари излизат от джобовете на българските граждани, посочи Адемов. Проблемът е, че това правителство работи вече от девет месеца, а резултатите ги няма, добави той.

Бойко Пенков заяви, че системни резултати могат да се очакват на третата година от управлението на правителството. Нещата не стават с щракване и всичко да е ОК. Усилията са насочени към ефективност на разходите. Там е големият проблем, коментира той.

Адемов прогнозира, че въпреки опитите на управляващите за повишаването на събираемостта на здравните вноски, ще стане точно обратното – ще нараства броят на здравнонеосигурените. Големият въпрос е как да бъде възстановено доверието в здравната система, каза депутатът от ДПС.

Бойко Пенков съобщи, че до края на годината ще се предложи пакет от мерки, за хората, които не могат да извадят 1000 лв. накуп, за да си платят пропуснатите през годините здравни вноски. Целта на тези мерки е да бъде покрито и тяхното осигуряване и те да имат достъп до цялата здравна система, обясни зам.-здравният министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1910 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини