До 15 000 лв. глоби за разградската болница заради работното време на сестрите

  • 24 юни 2015 12:39

  • 2076
  • 0
До 15 000 лв. глоби за разградската болница заради работното време на сестрите
©

Предписания за седем вида нарушения са издадени от инспектори от Областната инспекция по труда в МБАЛ-Разград, съобщи директорът й Катя Филипова пред Дарик.

Проверката била част от национална кампания, но имало и конкретен сигнал срещу лечебното заведение.

Сред фрапиращите нарушения били тези, свързани с полагане на извънреден труд и работа на 2 поредни смени без полагащата се 12-часова почивка. Това се отнасяло както за медицински сестри, така и за лекари. Нарушенията били в две отделения - "Интензивно" и "Хирургично".

Издадени са били седем предписания на болничната управа, като срокът за изпълнението им е бил края на месец май, но за да се отчете дали са спазени трябва да мине и месец юни. След това ще се извърши преглед на дейността за пълен месец - обясни Филипова. Ако предписанията не са спазени, ще се наложат глоби, които за всяко нарушение варират между 1500 и 15 000 лв.

Припомняме, че в понеделник медицинските сестри от "Хирургично отделение" вкупом хвърлиха оставки заради прекаленото натоварване - 11 запълвали щат за 21, както и заради отказ да ползват отпуски. Те посочваха, че това е последният им работен ден и не желаят да работят през следващия един месец с предизвестие.

Според непотвърдена официално информация главната сестра в отделението вече е уволнена дисциплинарно, а останалите са променили съдържанието на молбите си, съгласявайки се да работят още месец с предизвестие, докато им намерят заместнички. Очаква се днес на среща със сестрите и болничното ръководство да дойде заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини