Рим: ЕС не може да остави Италия сама срещу имигрантската вълна

  • 24 юни 2015 11:27

  • 1345
  • 1
Рим: ЕС не може да остави Италия сама срещу имигрантската вълна
© gettyimages

Италия може сама да спасява мигрантите в Средиземно море, но Европа не може да си позволи да остане безучастна, заяви днес италианският премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва в статия във в. "Стампа".

"Проблемът днес не е да се изясни как Италия може да се справи сама с кризата. Ние сме велика страна, която не допуска да изпадне в истерия само защото тази година при нас са пристигнали няколко хиляди имигранти повече от очакваното", пише премиерът. "Ако сме принудени да се справяме сами, ние няма да се опитаме да се измъкнем. Няма да се откажем да спасим и един човешки живот. Животът струва повече от едно социологическо проучване. Ако Европа реагира обаче, това ще е повече в полза на Европа, отколкото на Италия. Италия може да си позволи да се справя съвсем сама в Средиземно море. Европа е тази, която не може да си го позволи", казва той.

"Ако солидарността и отговорността са важни, намират се и решения. Ако надделяват егоизмът и страхът, рискуваме да изгубим самата идея за Европа", отбелязва Ренци. Италия е принудена да се справя с поредица имиграционни вълни (над 60 000 души са пристигнали в страната от началото на годината), а положението се влошава допълнително от отказа на много европейски страни да поемат част от имигрантите, искащи убежище, и от решението на съседните държави да връщат имигранти. На 14 юни Ренци вече заплаши Европа с "план Б" (без да уточни в какво се състои той), ако Италия не бъде подпомогната да се справи с притока.

Според "Стампа" италианците и британците обмислят в дългосрочен план възможността за създаване на бежански лагери в Нигер и Тунис за прехващане на имигрантите преди те да влязат в Либия, където липсата на ефективна държавна власт благоприятства всякакъв трафик.

Последвайте канала на

БТА
1345 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.24 | 14:16

1
ES НЕ МОЖЕ ДА ОСТАВИ БЪЛГАРИТЕ САМИ СРЕЩУ ЦИГАНСКАТА НАПАСТ И ПОЛИТИЧЕСКАТА БЕЗОТ

Добави коментар

Водещи новини