Москов: Трябва да се спре изтичането на лекарства от болниците (видео)

  • 23 юни 2015 11:28

  • 3219
  • 3
Москов: Трябва да се спре изтичането на лекарства от болниците (видео)
©

Днес се проведе бизнес форум за здравната реформа, организиран от КРИБ. Темата му бе: по време на форум на тема „Здравна реформа: Бизнес диагноза“, предаде репортер на Novini.bg.

На форума присъства министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и др. Форумът откри председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той увери, че КРИБ застава твърдо зад трайните реформи в сектора, които да са с ясни перспективи и достатъчно дългосрочни.

Домусчиев увери, че КРИБ винаги търси диалог с правителството и благодарение на него са постигнати важни стъпки в пенсионната реформа, в енергетиката и започва диалог в сферата на здравеопазването. Той определи темата като втора по важност след тази за енергетиката.

Здравният министър Петър Москов представи визията си за здравна реформа на правителството и бизнеса. Той посочи, че МС ще намери волята да извърши тази реформа, за да бъде осигурено качествено здравеопазване за пациентите. Целите, които си поставя правителството е оптимизиране на болничната помощ, ефективно разпределение на разходите за здраве и осигуряване на ефективност при лечение.

Здравният министър посочи, че трябва да се спре изтичането на лекарства от болниците. "България е на първо място по лоша здравно-демографска среда. България е на първо място по смъртност в ЕС. Все още не можем да настигнем страните от съюза по детска смъртност, които стойности те са достигнали през 1995 година“, обясни Москов.

Той допълни, че 13.1% от домакинствата са имали доходи под официалния праг на бедност през 2013 година. Петър Москов допълни, че от Министерството на здравеопазването се стремят към ефективност, а не към икономии и спестяване. „На базата на документа за реформа в здравеопазването, 2 от 4-те препоръки в сферата на здравеопазването към страната ни от страна на ЕК са премахнати“, коментира той.

Министър Москов заяви, че страната ни има повече болници и легла от повечето страни в ЕС. Той уточни, че липсва интеграция на пациента на различните нива. Министърът на здравеопазването поясни, че целите са подобряване на услугите на болниците, обвързване на финансиране с качеството, а не с ресурсите. „Общият брой болници е 338 в страната. „България има най-високият процент на хоспитализация от страните в ЕС“, допълни той и информира, че през 2013 година 1 от 4 българи е бил приет в болница.

Министерството на здравеопазването предложи държавните служители с високи заплати да плащат сами здравните си осигуровки. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов.

По думите на министър Москов това предложение ще засегне държавните служители, които получават повече от две минимални работни заплати. Идеята предстои да бъде обсъдена с работодатели и синдикати.

Той допълни, че, ако тази идея се осъществи, само от Министерството на здравеопазването ще се спестят 1,5-1,7 млн. лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3219 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
gneven

2015.06.29 | 18:29

3
Pedal si ti moskov

2015.06.29 | 18:29

2
I PEDAL I NARKOMAN E MOCKOV

2015.06.23 | 18:10

1
Трябва да спрете изтичането на Българи от България.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини