Готвят "София прайд" за 27 юни

  • 22 юни 2015 14:06

  • 1644
  • 3
Готвят "София прайд" за 27 юни
© Булфото

"София прайд" тази година ще започне от 17 часа на 27 юни, съобщи Моника Писанкънева от организаторите днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. И тази година преди това има кинофестивал, който започва още тази вечер в кино "Одеон". В програмата са включени шест филма на ЛГБТ тематика.

Ще бъде показан и филм на българския режисьор Лили Кръстева, която живее в Германия -- "Светът на Ани", разказа Марко Марков. Ще може да се види също и документален филм "Алекс&Али", който разказва за любовта между американец и иранец и тяхната среща след 35 години раздяла. Предвидена е арт седмица с четири изложби, която ще продължи до 28 юни.

Фокусът на тазгодишния "София прайд" е свързан с образованието. Изготвена е и декларация за недискриминация спрямо ЛГБТИ хората в сферата на образованието, която е разпратена до неправителствени организации и партии.

Декларацията е за недискриминация в две основни направления - първото е въвеждане на политики срещу дискриминацията, тормоза и насилието в образователните институции, а второто - въвеждане на образователно съдържание, което повишава информираността на младежите относно въпросите, свързани с човешките права и сексуалност, обясни Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет. Според организаторите по този начин ще може да се възпита култура на уважение и недискриминация спрямо ЛГБТ хората.

Стоянов цитира данни от изследване на Агенцията на ЕС за основни права, направено между април и юли 2012 г. сред 93 079 участници на възраст над 18 години. За България извадката е била 1034 души.

Според резултатите 71 на сто от българските респонденти са криели винаги или често това, че са ЛГБТ, когато са били в училище, а 73 на сто съобщават, че в училище са били подлагани на негативни коментари или отношение, основано на това, че са възприемани като нехетеросексуални. 96 на сто са били свидетели на такова отношения спрямо другиго в училище, цитира данните Стоянов.

Моника Писанкънева допълни, че основните партии не са подкрепили официално събитието, няма и официална подкрепа и от страна на кмета на София. Само две партии са подкрепили декларацията им - ДЕОС и "Зелените".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1644 3

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.22 | 22:22

3
Не обръщайте внимание на гейтаците, те жадуват за внимание.
волена ЯЛОВАТА МАСТИЯ КУРВА НА ДОГАН

2015.06.22 | 22:22

2
ВОЛЕНА ЯЛОВАТА ЩЕ Е НА ПЪРВА ЛИНИЯ ХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХИХ

2015.06.22 | 22:22

1
Сидеров и шепата му поддръжници да водят парада! Тича им!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини