Газираното може да увреди черния дроб, смятат учени

  • 18 юни 2015 15:01

  • 2992
  • 2
Газираното може да увреди черния дроб, смятат учени
©

Ново научно изследване доказва, че подсладените газирани напитки могат да причинят необратимо увреждане на черния дроб, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Ежедневната консумация на газирани напитки има неблагоприятен ефект върху здравето. Нещо повече - газираните напитки се свързват с епидемията от затлъстяване, която понастоящем засяга Европа и САЩ. То е също в основата на чернодробни увреждания, са установили учените от университета "Тъфтс" в САЩ.

В рамките на изследването са взели участие 2634-ма участници, мъже и жени. Те е трябвало да отговорят на въпроси, свързани с консумацията им на газирани напитки, независимо дали съдържат или не съдържат кофеин. Участниците били разделени на три групи в зависимост от това дали консумират една газирана напитка месечно, седмично или дневно. След това учените изследвали мазнините в черния дроб на всеки участник с помощта на рентгенова компютърна томоденситометрия.

Оказало се, че редовните консуматори на газирани напитки са с 55 на сто по-голям риск от развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб - натрупване на триглицериди в черния дроб, независимо от пола, възрастта, индекса за телесна маса и начина на живот на участниците. Честата консумация на диетични газирани напитки обаче не увеличава този риск, уточняват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в "Journal of Hepatology"

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.22 | 16:22

2
"Честата консумация на диетични газирани напитки обаче не увеличава този риск, уточняват учените." -> да, от диетичните напитки с аспартамче се развива чудесен рачец.
FM

2015.06.22 | 16:22

1
Не, газираното, а Е-тата увреждат.

Добави коментар

Водещи новини