Тонове бензин се изляха край Бургас (обновена)

  • 17 юни 2015 19:10

  • 6394
  • 13
Тонове бензин се изляха край Бургас (обновена)
© Getty Images/Guliver

Тонове нефтопродукти са изтекли от тръба на „Лукойл” в близост до бургаския квартал „Долно Езерово”, потвърдиха от компанията, съобщи БТВ.  По данни на "Лукойл" течът е между 10 и 30 тона гориво.

Общината в Бургас съобщава, че част от горивото е попаднало в река Чукарлийска. За инцидента са уведомени ековластите, „Гражданска защита” и полицията, а пътят е отцепен. По предварителна информация, става въпрос за разлив на бензин.

На мястото са противопожарни автомобили и газоспасителни екипи, които източват разлятото гориво. Има и екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Кметът Димитър Николов координира на място работата на аварийните екипи.

Пътят "Долно Езерово"-Братово ще продължи да е затворен до пълното обезопасяване на района. Пътуващите могат да ползват алтернативния маршрут през кв. "Горно Езерово".

Технологичен пропуск от корозия на тръбата или проблем със заваръчния шев са най-вероятните причини за разлива. В района се усеща силна задушлива миризма на гориво. Няма опасност от обгазяване на жителите на квартала, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

На оператора "Лукойл" ще бъде наложена най-строгата санкция за допуснатия разлив на бензин и замърсяването на река Чукарлийска и езерото "Вая", което е защитена местност и защитена зона от екомрежата "НАТУРА 2000". Това коментира за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която пътува към мястото на инцидента.

По първоначални данни количеството, което се е изляло, е от порядъка на 30-40 тона бензин, каза екоминистърът. По първоначална информация има риба и земноводни, които са на повърхността, явно има щети върху живота в езерото, коментира министърът.

Взети са и проби от водите и въздуха в района на разлива, като резултатите за въздуха ще станат известни тази вечер, а за водите - утре. Екипи на РИОСВ-Бургас, община Бургас и Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също са на мястото на инцидента. Всички усилия са насочени към ограничаване на замърсяването, като за целта са поставени буйови заграждения за задържане на разлива. Със специални машини се изсмуква от повърхността на езерото разлятото гориво, отбеляза екоминистърът. Изчисляването на санкцията за замърсителя се прави на основата на формула, която отчита и засегнатата от замърсяването площ. В момента специалисти определят периметъра й с геодезични координати, каза още Ивелина Василева.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6394 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
изтровихте природата!

2015.06.21 | 13:30

13
Жал ми е за рибата къде ще умре :( е*ал съм го в бензина скапан..
AJ4A

2015.06.21 | 13:30

12
Всички БОЛШЕВИШКИ ПОДЛОГИ да плащат сега вместо Лукойл, защото АКО В БЪЛГАИРЯ НЯМАШЕ ПРОДАЖНИ ПРОРУСКИ ОТРЕПКИ, ЛУКОЙЛ И ПОДОБНИ КОЛОНИЗАТОРИ НЯМАШЕ ДА СА ИДВАЛИ ДОРИ НА ПОЧИВКА ПО КУРОРТИТЕ НИ, КАМО ЛИ ДА ЗАМЪРСЯВАТ ПРИРОДАТА НИ!!!! ВЪН ЧЕРВЕНИТЕ БОЛШЕВИШКИ КОЛОНИЗАТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЕС!!!!
НАРОДЕН

2015.06.21 | 13:30

11
ТАКА СТАВА ПРИ БОЛШЕВИЦИТЕ ЗА ТЯХ ПАРАТА ЗА НАРОДА МРЪСОТИЯТА
AJ4A

2015.06.21 | 13:30

10
А тези ПРИМИТИВНИ ОТРЕПКИ искат тръба по дъното на Черно море да прокарват .......... НЕ на руските ЗАМЪРСИТЕЛИ-ПОРОБИТЕЛИ!!!!
AJ4A

2015.06.21 | 13:30

9
Къде са сега Кремълските подлоги, които само тролят по сайтовете???? Минаха пак в нелегалност - четат и не се обаждат, че няма какво смислено да напишат, освен пак да обиждат и плюят!!!! Ето затова е крайно време ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ НА НАРОД И РОДИНА В ПОЛЗА НА ЧЕРВЕНАТА БОЛШЕВИШКА ТЕРОРИСТИЧНА ШАЙКА ОТ КРЕМЪЛ ДА БЪДАТ УСТАНОВЕНИ, ИЗДИРЕНИ И ........... ЛИКВИДИРАНИ БАРБАР С ЦЯЛАТА ИМ ПРОДАЖНА ПРЕСТЪПНА ИЗМЕКЯРСКА СЕМКА!!!!!
да съ ибът

2015.06.19 | 10:06

8
руските терористи атакуват по всички фронтове
BOIKYYGLY JENATA NA AHMED DOGAN

2015.06.18 | 21:49

7
PAK SA OTKRADNALI ALOOOOOOO STIGA S VASHTE LUJI KURVIIIII

2015.06.18 | 21:49

6
Честита баня на бургазлий
брех

2015.06.18 | 21:49

5
Как ще ни честитиш банята бе шегаджия, ти знаеш ли колко прелетни птици гнездят в тази река, какво био разнообразие имаше, детството ми мина там с една въдичка под върбите, сега там е като гробище а ти се правиш да духовит, заради такива като теб ще си стоим на тва положение ... : (

2015.06.18 | 21:49

4
две неща може би са се случели . едното е някой е правил опит за крадене , а другото е някоя помазана фирма която не си знае работата е правила заварките . не за първи път има такива инциденти но за първи път са в такива мащаби извън завода .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини