Чистотата на морската вода у нас се подобрява, обяви Василева (видео)

  • 17 юни 2015 10:31

  • 975
  • 1
Чистотата на морската вода у нас се подобрява, обяви Василева (видео)
© Булфото

Над 7,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани по оперативни програми, за нови производства и по-голяма заетост, през следващите пет години. Това става възможно, след като Европейската комисия пусна оперативните програми “Околна среда” и “Региони в растеж”, които предвиждат инвестиции от 2.8 млрд. евро. Парите ще бъдат насочени към превенция на наводнение и свлачища, за екопроекти на общините и пречиствателни станции, обясни в сутрешния блок на БНТ екоминистърът Ивелина Василева.

Новият програмен период започва с година и половина забавяне.

Министърът на екологията каза още, че чистотата на морската вода у нас се подобрява. 98% от плажовете по Черноморието са в добро или задоволително състояние. По този показател България изпреварва с 4% нивото за Европа, похвали се Василева. Европарите ще бъдат използвани за доизграждане на необходимата екологична инфраструктура.

“Основната част от този ресурс ще бъде наличен за изграждане на ВиК сектора, от доизграждане на пречиствателни съоръжения, от модернизиране на ВиК сектора, затова на България са и предоставени почти 2 милиарда и половина лева. Освен това ще може да продължим инвестициите си в съоръжения, които осигуряват екологосъобразното третиране на отпадъците. Също толкова важно, за да можем да пазим почвите, въздуха, водите на България. Ще бъдат налични средства и за опазване на богатото ни биоразнообразие – близо 200 млн. лв. ще бъдат използвани за това", допълни министърката.

Последвайте канала на

975 1

Коментари 1

Добави коментар
Варненец

2015.06.17 | 13:59

1
Абсолютни ГЛУПОСТИ.водата става все по мръсна.

Добави коментар

Водещи новини