НАСА ще праща "бензиностанции" в Космоса

  • 25 октомври 2011 07:55

  • 3600
  • 2
НАСА ще праща "бензиностанции" в Космоса
©

НАСА смята с 5 години да ускори пращането на астронавти на астероид, като планира създаването на "бензиностанции" в земната орбита, писа в. "Ню Йорк таймс".

Идеята е космическите кораби да се изстрелват с обикновени ракети носители до станциите за зареждане с гориво, да презареждат и да отлитат до по-далечните цели - Луната, Марс или някой астероид. Обяснението за бъдещата ефективност на този способ е, че ракетите няма да са натоварени с толкова много гориво, колкото сега, и ще могат да носят и по-големи космически кораби.

Стратегията, залагана сега в бъдещите далечни космически полети, е да се разработи такава ракета носител, която да може да носи кораба до много по-далечна орбита.

Затова гигантската ракета ще трябва да изкара в Космоса и огромни резервоари с капацитет между 70 и 130 тона гориво.

Експерти от НАСА са изчислили, че дори по-малките ракети да трябва да правят 17 курса до орбиталната "безиностанция", за да я заредят, пак ще излезе по-евтино да се прати човек до някой астероид. Освен това няма да се наложи да се чака чак до 2029 г., както е заложено в приетата от Конгреса програма, а само до 2024 г. Кога обаче човек ще стъпи на Марс, още не може да се предвиди - най-вероятно в края на 30-те години на века.

Очакваните разходи в такъв случай ще са между 60 и 86 млрд. долара, а с тежките ракети те биха били 143 млрд. долара.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3600 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
юнак

2015.03.12 | 16:58

1
По тази сметка гърците са изяли два полета с хора до Марс. Ашколсун паликари!
hahahaha

2015.05.07 | 13:43

2
изби рибата с тоя коментар ве човек И си много прав за тва. :)

Добави коментар

Водещи новини